Johan Meyer, manager de Fond, Fondul Proprietatea - Listarea Hidroelectrica nu este posibilă anul acesta

Johan Meyer, manager de Fond, Fondul Proprietatea - Listarea Hidroelectrica nu este posibilă anul acesta
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2020

Listarea Hidroelectrica nu este posibilă anul acesta, ci anul anul viitor, a declarat, marți, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și manager de Fond, Fondul Proprietatea, precizând că o perioadă mai lungă de restricții va accentua potențialul unei amânări a listării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Ne menținem părerea că listarea Hidroelectrica nu este posibilă anul acesta, ci anul anul viitor. Compania continuă să facă pașii necesari de a alege consultanți, pentru a se pregăti de IPO. Desigur, o perioadă mai lungă de restricții va accentua potențialul unei amânări a listării. Dar, după cum evaluăm situația în acest moment, nu anticipăm o amânare majoră, mai târziu de primul sau al doilea trimestru al anului viitor. Suntem încurajați să vedem că managementul companiei ia măsuri pentru a atinge acest obiectiv și credem că și acționarul majoritar, statul român, continuă să susțină listarea companiei", a declarat Johan Meyer, în cadrul unei conferințe, arată Agerpres.

În februarie, Karoly Borbely, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și fost secretar de stat în Ministerul Energiei, întors atunci de la Londra, a declarat că cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, controlat de statul român, poate fi listat pe piața de capital până la finalul acestui an sau, în cel mai rău caz, foarte devreme în cursul anului viitor, Guvernul urmând să decidă dacă listarea va fi doar la Bursa de Valori București (BVB) sau și la London Stock Exchange.

Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri deține 80% din capitalul Hidroelectrica, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

CORESPONDENȚĂ din Viena - Bernhard Spalt, noul CEO Erste: În România, riscul politic nu a scăzut față de anul trecut. Erste e foarte mulțumită de rezultatele BCR, dar îngrijorată de evoluțiile macroeconomice și politice CITEȘTE ȘI CORESPONDENȚĂ din Viena - Bernhard Spalt, noul CEO Erste: În România, riscul politic nu a scăzut față de anul trecut. Erste e foarte mulțumită de rezultatele BCR, dar îngrijorată de evoluțiile macroeconomice și politice

Hidroelectrica a terminat anul trecut cu un profit operațional EBITDA de peste 3 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 4,14 miliarde lei. Ca urmare a abrogării celebrei și controversatei OUG nr. 114/2018, acționarul minoritar FP și-a reevaluat în creștere participația de 20% din capitalul companiei, de la 4,144 miliarde lei în noiembrie 2019 la 4,886 miliarde lei în decembrie anul trecut. La 31 decembrie 2018, evaluarea era de 3,885 miliarde lei.

Speranță pentru clienții băncilor pentru locuințe: Un nou proiect pentru exonerarea de restituirea primelor de stat CITEȘTE ȘI Speranță pentru clienții băncilor pentru locuințe: Un nou proiect pentru exonerarea de restituirea primelor de stat

La această evaluare, întreaga companie ar valora circa 24,4 miliarde lei.

Hotărârea de Guvern privind strategia de privatizare a Hidroelectrica, adoptată inițial în 2013 și modificată ulterior în 2015 și 2017, prevede în prezent lansarea unei oferte publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat, în cadrul căreia cel mult 10% din acțiunile nou emise vor merge către salariații, membrii consiliului de administrație și pensionarii cu ultimul loc de muncă la societate.

"Societatea vinde prin oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat un pachet de acțiuni nou-emise, în următoarele etape:a) majorarea capitalului social al societății cu un pachet de acțiuni nou-emise reprezentând 18,74% din capitalul social existent;b) acordarea dreptului de preferință de subscriere la prețul de vânzare al acțiunilor nou-emise în cadrul ofertei publice primare de acțiuni acționarilor privați existenți ai societății, asupra unui pachet de acțiuni nou-emise reprezentând 3,74% din capitalul social existent, proporțional cu cota deținută anterior majorării capitalului social. (...); c) inițierea unei oferte publice primare de vânzare de acțiuni prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieței de capital, a unui pachet de acțiuni nou-emise reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social", prevede HG-ul menționat.

viewscnt
Afla mai multe despre
listare hidroelectrica
evaluare hidroelectrica
profit hidroelectrica
listare duala hidroelectrica
karoly borbely hidroelectrica