Kelemen Hunor explică de ce Ungaria a putut plafona prețurile la carburanți și România nu: Am făcut o mare prostie acum foarte mulți ani

Kelemen Hunor explică de ce Ungaria a putut plafona prețurile la carburanți și România nu: Am făcut o mare prostie acum foarte mulți ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2022

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în coaliția de guvernare au fost discutate mai multe variante de reducere a prețurilor la carburanți, însă că în final a fost decisă compensarea cu 50 de bani. El consideră că „marea majoritate a traderilor” vor aplica această compensare, având în vedere că au existat discuții cu reprezentanți ai marilor companii OMV și Rompetrol. De asemenea, vicepremierul a explicat că impactul unei plafonări a prețurilor la benzină și motorină prin lege ar fi „brutal” pentru piață și, având în vedere că statul nu mai deține majoritatea în niciuna dintre companiile petroliere, nu mai poate controla nici prețul, așa cum a făcut guvernul maghiar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Mecanismele de aplicare a acestei decizii vor fi stabilite de Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și Ministerul de Finanțe, dar nu vom umbla până la urmă la TVA și la accize, ci va fi o compensare din bugetul statului pentru cei care vor aplica această reducere. Cred că marea majoritate a traderilor vor aplica această compensare. A fost o discuție cu reprezentanții OMV-ului, cu cei de la Rompetrol, scrie Digi 24.

CONFIRMARE Măsuri majore aprobate - Deduceri, impozite, accize, TVA CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Măsuri majore aprobate - Deduceri, impozite, accize, TVA

Acest lucru înseamnă deocamdată pentru 3 luni de zile. Nu sunt convins că așa va rămâne, dar este o primă perioadă. Pe de altă parte, efortul bugetar va fi în jur de 800 – 900, până la 1 miliard de lei pentru 3 luni.

În acest moment, atât am putut asuma de la bugetul de stat pentru 3 luni, dar eu recunosc că au fost mai multe variante de lucru pe masa Coaliției”, a declarat Kelemen Hunor.

Acesta a spus că „greșelile vechi” ale statului român „au o umbră lungă, care vine până în 2022”.

„Toată lumea spune cum au făcut ungurii, cum au făcut alții. Noi am făcut o mare prostie acum foarte mulți ani și trebuie să spunem acest lucru. Statul român nu mai controlează aproape nimic din ceea ce înseamnă industria de petrol. Rafinăriile nu sunt în proprietatea statului.

În Ungaria, MOL-ul este proprietar cam 80, 80 și ceva la sută din tot ce înseamnă industria petrolului și statul este acționar majoritar în MOL. Și ei au redus marja de profit. De acolo au reușit să plafoneze pentru o perioadă, nu știu cât de lungă. Noi nu avem această posibilitate, din păcate. Acum se demonstrează că greșelile vechi au o umbră lungă, care vine până în 2022.

Atunci am mers pe ideea că totul trebuie să dai la privat. Nu prea ai dat la privat, că OMV-ul cât de mult e privat e o altă discuție. Statul român a scăpat din mână tot ce înseamnă control pe acest sector și nu numai. În zona de energie, această perioadă demonstrează că e bine să ai pârghiile de control, dincolo de autoritatea de reglementare, care are niște posibilități, dar destul de limitate.

În acest moment noi nu putem să mergem pe varianta de a umbla la marja de profit, fiindcă nu deținem noi majoritatea în aceste companii”, a afirmat Kelemen.

Despre o posibilă limitare prin lege a marjei de profit, liderul UDMR spune că „se poate la un moment dat, dar atunci ajungi la o intervenție brutală pe piață și acest lucru se poate asuma”.

„Au fost mai multe variante, inclusiv să înjumătățim TVA și să reducem accizele, care e o chestiune mult mai dificilă în acest moment, și atunci să avem un preț într-un fel plafonat. Dar asta ar fi însemnat un impact bugetar mult mai mare. Cine ce părere a avut chiar nu contează în Coaliție, fiindcă au fost discuții ample, pe alocuri destul de aprinse”, a mai spus Kelemen Hunor.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
kelemen hunor
ungaria