Liber la pensionare cu 13 ani mai devreme pentru minerii și energeticienii din industria carboniferă

Liber la pensionare cu 13 ani mai devreme pentru minerii și energeticienii din industria carboniferă
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2023

Casele de pensii sunt obligate să primească dosarele depuse de persoanele care vor să beneficieze de reducerea cu 13 ani a vârstei standard de pensionare, după ce au muncit cel puțin 30 de ani și au avut un stagiu de cotizare de minimum 25 de ani ca mineri sau ca energeticieni în termocentrale pe bază de cărbune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Asta după ce în Monitorul Oficial a fost publicată motivarea deciziei din martie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) privind soluționarea unui recurs în interesul legii legat de interpretarea unei modificări din 2021 a Legii pensiilor.

O instanță din Cipru a înghețat o parte din activele miliardarului ceh Radovan Vítek, cel mai important investitor imobiliar din România CITEȘTE ȘI O instanță din Cipru a înghețat o parte din activele miliardarului ceh Radovan Vítek, cel mai important investitor imobiliar din România

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, astfel că persoanele menționate se pot pensiona la 52, respectiv 50 de ani.

În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 56 indice 2 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată și completată prin Legea nr. 197/2021, dispozițiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată și completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condițiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator, conform legislației anterioare, și indiferent de tipul contribuției de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator″, a decis ÎCCJ.

FT: Cum s-a năpustit Jamie Dimon asupra rămășițelor First Republic CITEȘTE ȘI FT: Cum s-a năpustit Jamie Dimon asupra rămășițelor First Republic

Art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 menționează ″activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui″.

Estimările oficialilor și sindicaliștilor din cadrul companiei de stat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, vorbesc despre un număr de circa 3.500-4.000 de persoane care s-ar putea pensiona în baza Legii nr. 197/2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensionare mineri
pensionare energeticieni
reducerea varstei de pensionare mineri energeticieni
complexul energetic oltenia pensionare