Hidroelectrica achită dividende cât aproape tot profitul-record. În tranșe

Hidroelectrica achită dividende cât aproape tot profitul-record. În tranșe
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 mai 2023

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a terminat anul trecut cu un profit net contabil de 4,4 miliarde lei, cu peste 42% mai mare față de cel din 2021 (3,08 miliarde lei), și îl va distribui aproape integral acționarilor, în două tranșe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Suma înscrisă în situațiile financiare finale ale companiei este cu aproape 400 milioane lei mai mare decât cea comunicată preliminar în februarie de managementul Hidroelectrica acționarului minoritar Fondul Proprietatea, care deține în jur de 20% din titluri și intenționează să-și vândă cel puțin o parte din deținere printr-un IPO așteptat în vara acestui an.

Rezervele valutare la BNR au crescut în aprilie la un nou nivel record CITEȘTE ȘI Rezervele valutare la BNR au crescut în aprilie la un nou nivel record

Ministerul Energiei controlează Hidroelectrica cu circa 80% din capital.

Adunarea generală a acționarilor a aprobat distribuirea de dividende în valoare totală de aproape 4,35 miliarde lei, în creștere cu peste 13% comparativ cu 2022 (3,83 miliarde lei). Ministerul va încasa circa 3,48 miliarde lei.

FOTO Hollywood: Scenariștii intră în grevă. Ultima a durat 100 de zile, cu pagube de miliarde dolari CITEȘTE ȘI FOTO Hollywood: Scenariștii intră în grevă. Ultima a durat 100 de zile, cu pagube de miliarde dolari

Din suma totală care va fi distribuită, peste 3,91 miliarde lei reprezintă dividende uzuale, cu termen de plată 16 iunie, iar 435 milioane lei – dividende speciale, provenite din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare, cu termen de plată 29 septembrie.

Decizia privind dividendele uzuale de circa 3,91 miliarde lei a fost luată doar cu votul pozitiv al acționarului majoritar Ministerul Energiei, FP votând împotrivă. Fondul ar fi vrut ca suma distribuită în acest fel să fie mai mare, respectiv de aproape 4,33 miliarde lei.

Asociația Fermierilor din România: Suntem dependenți de importuri masive de produse agroalimentare până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară CITEȘTE ȘI Asociația Fermierilor din România: Suntem dependenți de importuri masive de produse agroalimentare până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară

În schimb, dividendele speciale de 435 milioane lei au fost votate ″pentru″ de ambii acționari.

Potrivit datelor transmise anterior de FP, volumul vânzărilor de energie electrică ale Hidroelectrica a scăzut cu mai mult de 16% anul trecut, la 14,33 TWh. Vânzările de energie din producția proprie s-au redus chiar mai mult, cu aproape 20%, la 13,25 TWh.

GRAFIC Prăbușirea First Republic - al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA CITEȘTE ȘI GRAFIC Prăbușirea First Republic - al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA

În schimb, în 2022, compania a reușit să-și vândă energia la un preț mediu de 560 lei/MWh, cu peste 65% mai mare față de cel corespunzător din 2021 (339,2 lei/MWh).

Situația nu se va repeta în 2023, Hidroelectrica fiind obligată prin lege să-și vândă o bună parte din producție la preț reglementat de 450 lei/MWh, în baza mecanismului de achiziție obligatorie administrat de OPCOM. În schimb, cel puțin în prima parte a anului, producția companiei a depășit dramatic prognozele.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende hidroelectrica
profit hidroelectrica
listare hidroelectrica
supraimpozitare hidroelectrica
pret reglementat energie
hidroelectrica fondul proprietatea