Lukoil se extinde în Kazahstan

Lukoil se extinde în Kazahstan
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2023

Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, intenționează să intre pe piața comercializării de combustibili din Kazahstan lansând un proiect de franciză, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Companiile petroliere din Rusia sunt extrem de interesate de Asia Centrală, după ce accesul lor la piețele europene a fost afectat de sancțiunile occidentale, scrie Agerpres.

FOTO Noua centrală în cogenerare de la Petromidia, finalizată în proporție de peste 80% CITEȘTE ȘI FOTO Noua centrală în cogenerare de la Petromidia, finalizată în proporție de peste 80%

Conform surselor, Lukoil intenționează să ofere retailerilor locali de combustibili o schemă de franciză, urmând să-i aprovizioneze cu benzină din Rusia și Kazahstan.

Reprezentanții Lukoil nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informația.

"Se lucrează la propuneri, încă sunt discutate detaliile", susțin sursele. Acestea au explicat că, în 13 martie, reprezentanții Lukoil s-au întâlnit cu Asociația comercianților de combustibili din Kazahstan la un eveniment sponsorizat de Ministerul kazah al Energiei.

"Numărul centrelor de vânzare cu amănuntul și posibilele regiuni în care vor fi amplasate încă sunt discutate", au precizat sursele.

Asociația comercianților de combustibili din Kazahstan a confirmat întâlnirea cu Lukoil dar nu a prezentat amănunte suplimentare. Nici Ministerul kazah al Energiei nu a răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta informația.

În Kazahstan, unde producția și prețul combustibililor sunt sub controlul statului, importurile din Rusia ar putea fi dificile, susțin sursele.

"Încă nu este clar cum va aproviziona Lukoil cu produse petroliere centrele de vânzare cu amănuntul, deoarece prețurile produselor petroliere rusești sunt prea mari pentru piața locală", au adăugat acestea.

Cea mai bună opțiune pentru Lukoil ar fi să ofere benzină premium care poate fi vândută la prețuri mai mari, apreciază traderii.

Cel mai mare lanț de benzinării este Qazaq Oil (deținut anterior de KazMunayGas), cu 374 centre, Helios cu 282, Sinooil cu 198 și Gazprom Neft din Rusia cu 78.

Gazprom Neft este singura companie petrolieră din Rusia cu benzinării în Kazahstan. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
kazahstan