Producția de energie a Hidroelectrica a depășit dramatic așteptările. Prognoze de hidraulicitate extrem de inexacte. Modificare avansată

Producția de energie a Hidroelectrica a depășit dramatic așteptările. Prognoze de hidraulicitate extrem de inexacte. Modificare avansată
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 mar 2023

Producția de energie electrică a companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de profil din România, cu cele mai mici costuri de generare, a depășit dramatic prognozele în prima lună a anului, fapt care a contribuit la ieftinirea semnificativă a electrității pe piața angro spot în ianuarie 2023, cu 45% față de decembrie 2022 și cu peste 29% comparativ cu ianuarie 2022. Anul trecut, printre factorii care au determinat scumpirea galopantă a curentului electric s-a numărat și seceta, care a afectat producția hidrocentralelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prognozele de hidraulicitate pentru luna ianuarie 2023 întocmite de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) în decembrie anul trecut s-au dovedit a fi extrem de inexacte, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.

″(…) s-au realizat (în ianuarie 2023 – n.r.) debite medii lunare afluente față de prognoza dată de INHGA pe 29.12.2022 de 288% în bazinul Argeș (252% față de debitul multianual lunar), 235% în bazinul Lotru (199% față de debitul multianual lunar), 276% în bazinul Someș (276% față de debitul multianual lunar), 259% în bazinul Cerna Motru Tismana (243% față de multianual), 172% în bazinul Sebeș (135% față de debitul multianual lunar), Dunărea 125% (137% față de debitul multianual lunar). Deasemenea, e de specificat că, față de prognoza INHGA disponibilă pe 29.11.2022, Dunărea a avut pentru ianuarie 2023 o prognoză de 4.000 mc/s, debitul mediu afluent realizat de 6.850 mc/s reprezentând un grad de realizare de 171%″, se menționează în document.

Potrivit sursei citate, din această cauză, Hidroelectrica a avut un surplus de energie pe luna ianuarie 2023 pe care l-a valorificat pe piața pentru ziua următoare (PZU), surplus pe care nu avea cum să-l prevadă anterior lunii de livrare, în condițiile în care INHGA dăduse cu 3 zile înainte de începerea lunii prognoze depășite ulterior cu mai mult decât dublu în 5 bazine hidro importante.

GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile vând tot mai puține credite în lei

Potrivit datelor OPCOM, în ianuarie 2023, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 670,71 lei/MWh, în scădere cu 45% față de decembrie 2022 (1.219,27 lei/MWh) și cu 29,35% față de ianuarie 2022 (949,40 lei/MWh).

Documentul propune modificarea legislației în vigoare în ceea ce privește mecanismul obligatoriu de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE) de către OPCOM de la principalii producători români la preț reglementat de 450 lei/MWh, pentru a se ține cont de situațiile în care Hidroelectrica produce mai mult decât estimează, în baza prognozelor de hidraulicitate. Prin acest mecanism, OPCOM revinde energia preluată de la producători, la același preț, furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, operatorului de transport Transelectrica și operatorilor de distribuție.

Service-urile auto fug acum de șoferii care vor să-și repare mașinile în baza unei asigurări Euroins CITEȘTE ȘI Service-urile auto fug acum de șoferii care vor să-și repare mașinile în baza unei asigurări Euroins

Astfel, se propune înlocuirea în lege a sintagmei ″producătorii (...) pot vinde energia electrică produsă doar″ în condițiile prevăzute de MACEE cu ″vor vinde (prin MACEE – n.r.) energia electrică estimată a fi disponibilă (…)″.

În cazul în care, ulterior sesiunilor de licitații organizate de catre OPCOM, există energie disponibilă care nu a fost tranzacționată prin intermediul mecanismului unic de achiziție (MACEE), aceasta poate fi vândută de producători atât pe piețele centralizate, cât și prin intermediul unor contracte bilaterale direct negociate″, mai stipulează modificarea propusă. 

FOTO Cumpărătorul surpriză al hotelului K+K Elisabeta: Investim 200-300.000 de euro în modernizarea hotelului. Îl vom relansa sub brandul Peakture. O să ridicăm un pic prețurile după renovare CITEȘTE ȘI FOTO Cumpărătorul surpriză al hotelului K+K Elisabeta: Investim 200-300.000 de euro în modernizarea hotelului. Îl vom relansa sub brandul Peakture. O să ridicăm un pic prețurile după renovare

Ca argument este adus și faptul că, la solicitarea Transelectrica, atunci când se constată că este necesar, Hidroelectrica trebuie să intervină cu producție pe piața de echilibrare.

″Un alt element imprevizibil îl reprezintă apelările pe Piața de Echilibrare. Pentru siguranța sistemului, trebuie rezervată o cantitate de energie pentru apelări la creștere pe piața de echilibrare. Dacă aceasta nu este apelată în cursul lunii sau dacă datorită stării sistemului energetic se dau scăderi pe Piața de Echilibrare, această energie se transformă în energie suplimentară disponibilă în cursul lunii curente″, mai scrie în document.

ANAF atrage atenția asupra evitării TVA și a taxelor de import în cazul mașinilor de lux. 78 de mașini, indisponibilizate într-o singură zi la vamă CITEȘTE ȘI ANAF atrage atenția asupra evitării TVA și a taxelor de import în cazul mașinilor de lux. 78 de mașini, indisponibilizate într-o singură zi la vamă

Profitul net al Hidroelectrica a crescut cu aproape o treime anul trecut (cu peste 1 miliard de lei) față de 2021, depășind pragul de 4 miliarde de lei. Veniturile companiei au avansat în 2022 cu peste 40%, la 9,12 miliarde lei, deși volumul vânzărilor de energie electrică a scăzut cu mai mult de 16%, la 14,33 TWh.

Vânzările de energie din producția proprie s-au redus chiar mai mult, cu aproape 20%, la 13,25 TWh. În schimb, anul trecut, Hidroelectrica a reușit să-și vândă energia la un preț mediu de 560 lei/MWh, cu peste 65% mai mare față de cel corespunzător din 2021 (339,2 lei/MWh).

viewscnt
Afla mai multe despre
producție hidroelectrica
profit hidroelectrica
livrări energie hidroelectrica
preț reglementat energie
ieftinire energie