Mariana Gheorghe: Anul viitor vom decide dacă investim câteva miliarde de euro în proiectul din Marea Neagră

Mariana Gheorghe: Anul viitor vom decide dacă investim câteva miliarde de euro în proiectul din Marea Neagră
scris 15 nov 2017

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, a investit în ultimii aproape 13 ani, adică de la privatizare, circa 13,5 miliarde euro și a generat totodată taxe de aproape 25 miliarde euro, a declarat într-un interviu pentru News.ro Mariana Gheorghe, directorul general al companiei. Aceasta subliniază că OMV Petrom va decide anul viitor dacă va investi câteva miliarde de euro în proiectul perolier din Marea Neagră.

”Potrivit Strategiei aprobate, până în anul 2021 avem programat un nivel de investiții de circa 5 miliarde euro, între 2017 și 2021, ceea ce înseamnă circa 1 miliard de euro pe an. În ceea ce privește investițiile planificate pentru anul viitor, cifra exactă va fi determinată în construcția bugetară și de condițiile de piață, de cash-flow-ul pe care o să îl avem, cu toate modificările privind Codul Fiscal”, a declarat într-un interviu pentru News.ro Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

La fel ca în ultimii ani, cea mai mare parte a investițiilor va fi direcționată spre segmentul de upstream.

EXCLUSIV Noua conducere ANRE estimează, în primul său raport, scumpiri la curent și gaze pentru anul viitor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua conducere ANRE estimează, în primul său raport, scumpiri la curent și gaze pentru anul viitor

”Media de 1 miliard euro este un reper, o să vedem la finalizarea proiectului de buget. Cea mai mare parte vor fi pe upstream, peste 85%. Dar avem și proiecte pe downstream, mai ales la rafinărie. Pentru că acolo vom intra în reparații capitale, ceea ce presupune foarte multe investiții, dar avem și un proiect de construcție a unei unități de policarburanți, început în acest an și care va presupune cheltuieli destul de mari anul viitor”, a adăugat ea.

Oficialul companiei spune că, pentru OMV Petrom, este foarte important ca Petrobrazi, care a fost modernizată, să continue să fie eficientizată conform cerințelor din piață.

De asemenea, aceasta spune că Petrom are peste cinci ani o perspectivă frumoasă.

”Peste cinci ani, va fi o companie integrată ce își va asigura resursle necesare de petrol și gaze și care va contribui la securitatea energetică a țării. În a doua jumătate a anului viitor vom lua decizia privind o posibilă investiție de câteva miliarde de euro în următorii 4-5 ani pentru protiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Acest lucru va da încredere în viitorul acestei companii. Și vom răspunde provocărilor în piață”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, este lider global în producție de hidrocarburi marine și s-a alăturat OMV Petrom în anul 2008 în proiectul pentru activitățile de explorare din perimetrul Neptun – Zona de Apă Adâncă a Mării Negre.

Dezvoltarea perimetrului Neptun – Zona de Apă Adâncă ar putea fi prima producție de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România.

Costurile unui astfel de proiect de producție gaze în zona de apă adâncă pot ajunge la câteva miliarde de euro. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanță de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.

Cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră a fost încheiată de ExxonMobil și OMV Petrom la începutul lui 2016. Costurile de explorare în total au ajuns la 1,5 miliarde dolari, care au dus la prima confirmare de gaze naturale în zona românească a Mării Negre.

EXCLUSIV RADET: Salariile nete ale angajaților Regiei nu vor fi afectate de mutarea CAS în sarcina acestora. Administratorul judiciar e de acord cu majorarea brutului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV RADET: Salariile nete ale angajaților Regiei nu vor fi afectate de mutarea CAS în sarcina acestora. Administratorul judiciar e de acord cu majorarea brutului

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 111% în primele nouă luni, la 1,85 miliarde lei, de la 878 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie 2016, în timp ce vânzările totale au crescut cu 20%, la 14,29 miliarde lei.

Producția totală de hidrocarburi a grupului a scăzut în primele nouă luni cu 4%, la 46,04 milioane bep, în timp ce producția de gaze naturale a scăzut cu 3%, la 3,89 miliarde metri cubi, față de perioada ianuarie-septembrie 2016.

Investițiile companiei au scăzut în primele nouă luni cu 5%, la 1,72 miliarde lei, de la 1,81 miliarde lei în aceeași perioadă a anului trecut.

OMV Petrom avea la sfârșitul lunii septembrie circa 13.900 de angajați, cu 7% mai puțini față de perioada similară a anului anterior.

Este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW.

Pe piața distribuției de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe piețele din România și țările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârșitul lui 2016, sub două branduri, OMV și Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
mariana gheorghe
marea neagra