Măsurile de securitate energetică pentru la iarnă vor fi aprobate exclusiv de ministrul Energiei, nu de către Guvern. Ministerul a secretizat anul trecut date esențiale

Măsurile de securitate energetică pentru la iarnă vor fi aprobate exclusiv de ministrul Energiei, nu de către Guvern. Ministerul a secretizat anul trecut date esențiale
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 aug 2022

Măsurile de asigurare a siguranței în aprovizionarea cu energie pe perioada sezonului rece, așa-numitul ″Program de iarnă″, care de mulți ani sunt adoptate vara sau cel târziu toamna prin hotărâre de guvern (HG), vor fi legiferate anul acesta doar prin ordin al ministrului Energiei, în urma unei modificări legislative, a anunțat deținătorul liberal al portofoliului, Virgil Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Suntem în grafic cu Programul de iarnă. De data aceasta, modificându-se legislația, ca să știți, să nu vă mai așteptați că o să fie o hotărâre de guvern de aprobare a Programului de iarnă, legislația s-a modificat pe Directiva europeană și Programul de iarnă va fi aprobat prin ordin al ministrului Energiei. Și îl vom avea aprobat, cel mai probabil, la începutul lunii septembrie″, a anunțat ministrul.

ULTIMA ORĂ VIDEO Guvernul a aprobat proiectele de lege ale Justiției CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Guvernul a aprobat proiectele de lege ale Justiției

Legea energiei și gazelor naturale nr. 123/2012 stipulează că ″Prin hotărâre a Guvernului se stabilesc, în colaborare cu alte instituții și autorități ale statului competente în domeniu, măsurile obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul energiei electrice, indiferent de forma de proprietate, în vederea menținerii producției și furnizării continue a energiei în perioada sezonului rece, precum și orice alte măsuri privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a SEN (sistemul electroenergetic național – n.r.)″ și că una dintre atribuțiile Ministerului Energiei este aceea că ″urmărește și propune, împreună cu alte instituții și autorități ale statului competente în domeniu, măsuri obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul energiei electrice, indiferent de forma de proprietate, în legătură cu stocarea energiei și realizarea stocurilor de siguranță ale SEN în ceea ce privește combustibilii pentru perioada sezonului rece și volumul de apă din lacurile de acumulare, precum și orice alte măsuri privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a SEN, în vederea aprobării prin hotărâre a Guvernului″.

ANPC a amendat 265 de magazine Lidl: Nu suntem pelicanii Europei! CITEȘTE ȘI ANPC a amendat 265 de magazine Lidl: Nu suntem pelicanii Europei!

Anul trecut, Ministerul Energiei a secretizat, în premieră, documentul conținând analiza estimativă și măsurile concrete privind funcționarea Sistemului electroenergetic național (SEN) în perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022, inclus ca anexă la hotărârea de Guvern de aprobare a Programului de iarnă. Astfel, HG nr. 1.141/2021 stipulează că respectiva Anexă, cu numărul 2, ″care conține informații sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică în Monitorul Oficial al României și se comunică doar instituțiilor/autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale″.

"Solicitarea de exceptare de la publicare în Monitorul Oficial se întemeiază pe prevederile art. 6 lit. b) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, respectiv: (sunt exceptate de la publicare – n.r.) valorile, termenele de realizare și datele tehnico-economice ale activităților comerciale sau financiare, dacă publicarea acestora aduce atingere concurenței loiale, potrivit legii", se menționează în nota de fundamentare a HG.

VIDEO Grecii de pe lotul 3 al autostrăzii de Centură A0 au fost penalizați pentru întârzieri. Stadiul pe cele trei loturi de pe partea de sud CITEȘTE ȘI VIDEO Grecii de pe lotul 3 al autostrăzii de Centură A0 au fost penalizați pentru întârzieri. Stadiul pe cele trei loturi de pe partea de sud

Prevederea legală invocată este în vigoare din 2003 și nu împiedicase până atunci ministerul să publice an de an Anexa 2.

Instituția a invocat atunci și legislația europeană, mai precis prevederile Directivei UE 2019/944 cu privire la ″necesitatea de protecție a informațiilor sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic″.

 Facebook, Amazon, Apple, Google și Netflix consumă energie electrică cât România CITEȘTE ȘI Facebook, Amazon, Apple, Google și Netflix consumă energie electrică cât România

Anexa cu pricina include informații despre estimarea consumului și producției de energie electrică la iarnă, a soldului import-export, a balanței producție-consum, inclusiv la vârfurile de sarcină, a producției de energie termică, a stocurilor de combustibili necesare (gaze, cărbune, păcură, nivel de apă în lacurile de acumulare etc), a costurilor totale ale acestor combustibili, a costurilor lucrărilor de reparații și mentenanță, precum și a măsurilor luate pentru derularea în bune condiții a activităților operatorilor economici și a celor de siguranță și securitate în funcționare a SEN.

Profit.ro a obținut și prezentat atunci integral documentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
energie gaze la iarna
caldura la iarna
criza energetica
ministerul energiei
virgil popescu