Menținerea actualului nivel al producției de petrol și gaze în România necesită investiții anuale de un miliard de euro-studiu

Menținerea actualului nivel al producției de petrol și gaze în România necesită investiții anuale de un miliard de euro-studiu
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2016

Menținerea actualului nivel al producției de petrol și gaze în România necesită investiții anuale de un miliard de euro, în condițiile în care producția suferă un declin natural de 10%, potrivit portalului desprepetrol.ro, lansat de Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Site-ul reunește date și cifre relevante despre sectorul petrolier românesc, pentru o mai bună cunoaștere a acestuia de către public.

Potrivit portalului, România are aproape o treime din toți angajații din extracția de țiței și gaze din Uniunea Europeană, respectiv 25.600, din totalul de 77.900.

"Producția suferă de un declin natural de 10%. Gradul de epuizare al rezervelor actuale este de 87%. Sunt necesare investiții de 1 miliard de euro/an pentru menținerea producției la același nivel. Fără investiții, producția României de țiței se va epuiza în 12 ani, iar cea de gaze naturale în 9 ani", spun autorii site-ului.

Interesul național bate dreptul de proprietate: conducta de gaze BRUA va fi construită fără acordul deținătorilor de terenuri CITEȘTE ȘI Interesul național bate dreptul de proprietate: conducta de gaze BRUA va fi construită fără acordul deținătorilor de terenuri

România deține 13.000 de sonde active, cu mult peste Marea Britanie, care are 2.300 de sonde, Danemarca - 1.500, Italia - 900 sau Norvegia - 400. Cu toate acestea, producția pe sondă în țara noastră este cea mai mică dintre aceste țări, fiind de 21 barili pe zi, față de 2.350 barili pe zi în Norvegia, 964 în Danemarca, 363 în Marea Britanie și 271 în Italia.

"Impozitarea companiilor petroliere în România se face prin impozitele obișnuite (impozitul pe profit, contribuții sociale și alte taxe obișnuite), la care se adaugă impozitarea specifică. Impozitarea specifică permanentă e formată din redevențe, impozitul pe construcții și impozitul pe vânzările de țiței - în total încă 9,5% din veniturile companiilor petroliere", mai arată datele companiilor petroliere.

Totodată, în 2013, au fost adăugate alte impozite temporare, precum taxa pe stâlp și cea din veniturile suplimentare din liberalizare, care a ridicat nivelul de impozitare în sectorul petrolier la 15% din venituri.

Media Europeană (excluzând zăcământul gigant Groeningen din Olanda) este de 9,3% - comparabil cu impozitarea specifică permanentă din România, mai spun petroliștii. Însă, dacă se adaugă și impozitele temporare aflate în vigoare, media în România este dublă față de țările din Uniunea Europeană cu producție pe sondă comparabilă, unde există o impozitare specifică medie de 7,5%.

Lukoil a pierdut jumătate din profit, din cauza scăderii prețului la petrol CITEȘTE ȘI Lukoil a pierdut jumătate din profit, din cauza scăderii prețului la petrol

Reprezentanții ROPEPCA au mai arătat că un miliard de euro investit în sectorul de petrol și gaze creează sau menține 45.900 de locuri de muncă, aduce la bugetul de stat un miliard de euro din taxe și are un impact în PIB de 3,2 miliarde de euro.

ROPEPCA a fost înființată în anul 2012 și numără 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

Aceste companii au realizat anul trecut investiții totale de 1,03 miliarde de euro, echivalentul a 6,5% din totalul investițiilor din România. Contribuțiile la buget s-au ridicat la 2,4 miliarde de euro, reprezentând 10% din totalul bugetului de stat.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
gaze
investitii