Minim istoric al exporturilor de gaze rusești către Europa, în această lună

Minim istoric al exporturilor de gaze rusești către Europa, în această lună
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2023

Exporturile de gaze Gazprom către Europa prin Ucraina au atins un minim istoric de 951,4 milioane de metri cubi în primele 30 de zile ale lunii ianuarie, scrie publicația rusă Vedomosti, citând cifrele Gazprom, conform The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gazprom a livrat zilnic între 41 și 43 de milioane de metri cubi prin Ucraina în a doua jumatate a anului 2022. Cu toate acestea, din 5 ianuarie, volumele zilnice au început să scadă brusc, cu doar 24,4 milioane de metri cubi livrați zilnic până în 19 ianuarie, scrie Hotnews.ro.

DOCUMENT Modificări în planul de redresare al Vivre Deco - sumele alocate creditorilor vor crește CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări în planul de redresare al Vivre Deco - sumele alocate creditorilor vor crește

Vremea blândă a ajutat Europa să limiteze efectele economice ale războiului din Ucraina

Vremea blândă, ajutoarele guvernamentale, instalațiile de stocare a gazelor la capacitate maximă și importurile de energie din alte regiuni au ajutat Europa să limiteze pagubele economice cauzate de războiul din Ucraina, scrie AFP.

Germania, care se baza în mare măsură pe importurile rusești de gaz înainte de război, a oferit un ajutor masiv consumatorilor, s-a străduit să-și umple depozitele și a găsit noi surse de energie în timp ce Moscova închidea robinetele. Guvernul a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca cea mai mare economie a Europei să evite recesiunea în acest an, deși datele de luni au arătat o contracție în ultimele trei luni ale anului 2022.

Pentru a spori aprovizionarea pentru iarnă, Germania și vecinii săi din UE au cumpărat gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar și Statele Unite, care este mai scump decât gazul rusesc adus prin conducte.

Importurile de GNL în Europa au crescut cu 60% în 2022, comparativ cu anul precedent, potrivit Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA).

VIDEO Pastila de HR - Alexandru Măereanu, fondator Papervee: Pentru angajați, factorul motivant nu mai este neapărat cel financiar CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Alexandru Măereanu, fondator Papervee: Pentru angajați, factorul motivant nu mai este neapărat cel financiar

Drept urmare, „cele mai sumbrescenarii pentru iarna 2022/2023 nu s-au adeverit”, a declarat Fabian Skarboe Ronningen, analist pentru cercetarea piețelor de energie la Rystad Energy.

Stocurile europene de gaze sunt în prezent la 72% din capacitate, dublu față de aceeași dată a anului trecut.

Cu temperaturile blânde de până acum, consumatorii europeni au pornit încălzirea mai târziu, ținând sub control creșterile facturilor și asigurându-se că rezervele rămân ridicate, mai scrie AFP.

Uniunea Europeană, în mod tradițional cel mai mare consumator de petrol și gaze din Rusia, a vorbit de ani de zile despre reducerea dependenței de gazul rusesc, dar Bruxelles-ul a luat măsuri doar după ce Kremlinul a decis invadarea Ucrainei, în 24 februarie 2022.

În 2021, Rusia a fost, prin Gazprom, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și principalul furnizor al Uniunii Europene, însă, între timp, cele 27 de state membre UE și-au redus semnificativ importurile din Rusia, astfel că în prezent gazele rusești reprezintă mai puțin de 10% din importurile de gaze ale statelor UE, potrivit Comisiei Europene.

În acest moment, gazele naturale rusești ajung în Europa printr-unul dintre punctele de la frontiera Rusiei cu Ucraina, precum și printr-o ramură a conductei TurkStream, care trece prin Turcia, Serbia și Ungaria.

În paralel, Gazprom și-a majorat treptat livrările de gaze spre China, astfel că în luna decembrie volumul livrărilor zilnice a depășit nivelurile prevăzute în contract, iar în unele zile au fost atinse chiar valori record.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
europa
rusia