Ministerul Energiei vrea să dea despăgubiri de 1,5 milioane lei pentru exproprierile necesare hidrocentralei Răstolnița

Ministerul Energiei vrea să dea despăgubiri de 1,5 milioane lei pentru exproprierile necesare hidrocentralei Răstolnița
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2017

Hidrocentrala Răstolița, proiect demarat în 1989 și nefinalizat nici până acum, necesită exproprieri în valoare de 1,46 milioane lei pentru a putea fi pusă în funcțiune, cea mai mare parte din bani urmând să ajungă la moștenitorul familiei nobiliare maghiare Banffy, Banffy-Iosika Imre-Laszlo, arată un proiect de Hotărâre elaborat de Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banii vor fi alocați de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.

Terenurile familiei Banffy sunt evaluate la prețul de 2,35 lei/mp, în timp ce în draftul similar de act normativ din timpul guvernului Victor Ponta, care nu a mai fost aprobat, prețul era de doar 1,99 lei/mp, scrie News.ro.

Valorile au fost stabilite în ambele cazuri de experți ai ANEVAR.

Familia Banffy ar putea obține astfel compensații cu 18% mai mari pentru terenurile de 56 hectare care urmează să fie expropriate, față de suma pe care intenționa să o aloce Guvernul Ponta.

Pentru construcția obiectivului de investiții ”Amenajarea hidroenergetică Răstolița", este necesară o suprafața totală de 210,4 hectare în judetul Mureș, pe teritoriul comunelor Răstolița, Vatava și Lunca Bradului, arată documentul.

Statul se pregătește de cereri de anulare a arbitrajelor de la Paris favorabile României din litigiile cu Enel și E.ON CITEȘTE ȘI Statul se pregătește de cereri de anulare a arbitrajelor de la Paris favorabile României din litigiile cu Enel și E.ON

„Stadiile fizice înregistrate la data de 1 ianuarie 2016 permit punerea în funcțiune a obiectivului de investiții AHE Răstolița, la nivel minim energetic (etapa I), la finele anului 2017. Aceasta punere în funcțiune este condiționată de obținerea terenurilor în conformitate cu documentația „Coridor de Expropriere aferent AHE Răstolița”, documentație elaborată conform prevederilor Legii nr.255/2010”, arată nota de fundamentului a proiectului de act normativ.

Centrala Răstolița are două grupuri Francis verticale și o putere instalată de 35,2 MW. Etapa a doua este programată a se realiza eșalonat în perioada 2017-2019.

Avocatul Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei responsabile de proiect, Hidroelectrica, declara în urmă cu un an că această investiție este blocată la un stadiu de 92%, întrucât era nevoie de o Hotărâre de Guvern privind coridorul de expropriere.

”Noi am băgat deja 948 milioane lei în Răstolița, adică peste 200 milioane euro. În plus, avem toate echipamentele montate încă din octombrie 2013. Și de doi ani aceste echipamente stau și ruginesc și nu pot fi puse în funcțiune din cauză că Guvernul nu s-a aplecat timp de un sfert de oră în cele câteva sute de ședințe ale Executivului să aprobe și acea HG”, a afirmat Borza anul trecut, pentru News.ro.

În februarie 2015, într-un proiect de Hotărâre de Guvern pe acest subiect, propus de Guvernul Victor Ponta, punerea în funcțiune la nivel minim energetic a hidrocentralei Răstolița era estimată pentru sfârșitul lui 2016. Iar în aprilie 2013, printr-un alt priect de act normativ, Executivul estima că hidrocentrala ar putea intra în funcțiune până la finalul acelui an.

”Prin realizarea și punerea în funcțiune a obiectivului se obține o creștere a producției de energie cu 117,5 GWh/an și o creștere a puterii instalate cu 35,2 MW”, se mai arată în documentul publicat în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Prin realizarea lucrării, România va face economii la emisiile de dioxid de carbon 66.505 tone CO2/an, arată autorii proiectului.

91% din profitul net pe 2016 al Conpet Ploiești merge către dividende. Propunerea CA vizează și repartizări din anii anteriori pentru un randament total de 16% CITEȘTE ȘI 91% din profitul net pe 2016 al Conpet Ploiești merge către dividende. Propunerea CA vizează și repartizări din anii anteriori pentru un randament total de 16%

Moștenitorii familiei nobiliare maghiare Banffy au obținut în 2013 peste 9.000 de hectare de pădure în Răstolița, după ce au depus, în anul 2005, cereri de revendicare la comisia de reconstituire a dreptului de proprietate din localitate.

Familia Banffy este atestată încă din secolul XV în Transilvania.  În anul 2007, familiei Banffy i s-a retrocedat castelul de la Bonțida, unde are loc festivalul muzical Electric Castle. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
hidrocentra rastolnita
banffy