Ministrul Energiei explică modul în care va fi aplicată scăderea obligatorie a consumului de electricitate: Nu vine nimeni să stingă becul sau televizorul din casele românilor

Ministrul Energiei explică modul în care va fi aplicată scăderea obligatorie a consumului de electricitate: Nu vine nimeni să stingă becul sau televizorul din casele românilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu,. a dat asigurări că reducerea consumului de energie nu va afecta populația, că „nu vine nimeni să tingă becul sau televizorul din casele românilor”.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul a explicat cum se va realiza reducerea cosumului de energie electrică în România.

Prețul energiei pe bursă, de peste patru ori mai mare în august 2022, față de anul trecut CITEȘTE ȘI Prețul energiei pe bursă, de peste patru ori mai mare în august 2022, față de anul trecut

”În regulament s-a ajuns la o reducere a consumului de 10% voluntară adica neobligativitatea statelor să aplice această reducere. Totodată a fost anunțată o reducere obligatorie de 5% pe orele de vârf. Atunci când transportatorul de sistem (Transelectrica) trebuie să stabilească orele din cursul unei luni în baza unor prognoze unde este consumul mare. Reducerea nu se referă la persoane fizice. Nu este cazul ca cineva să vină să te pună să stingi lumina. Consumatorii noncasnici vor fi stimulați prin bonificații financiare pentru a face această reducere de 5%”, a spus ministrul, la Știrile ProTV.

Statisticile europene arată că abonații casnici consumă mai puțină energie decât cei industriali, în scădere cu cinci procente față de anul anterior.

CE a cerut ca toate statele membre să se conformeze cererii de reducere a consumului

Comisia Europeană a insistat ca statele membre să își asume reducerea consumului de electricitate în contextul crizei energetice și a majorării prețurilor. Reuniți la Bruxelles, miniștrii energiei din statele membre au ajuns la un acord prin care consumatorii sunt obligați la o reducere de 5% în timpul orelor de vârf.

"Transportatorul de sistem, în cazul nostru cei de la Transelectrica împreună cu operatorul de piață, trebuie să stabilească orele din cursului unei zile, din cursul unei luni, pe baza unor prognoze și estimări atunci unde este consumul mare, și prețul energiei este mare. Nu se referă această reducere la persoane fizice. Deci nu e cazul că să vină cineva să te pună să stingi lumină sau să nu te mai uiți la TV și să oprești practic alimentarea", a adăugat ministrul.

Tot Comisia Europeană a transmis statelor că ar fi bine ca reducerea consumului să fie mai mare, de 10 procente, iar în acest caz, firmele vor fi și răsplătite.

Ministrul a participat vineri  la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE în format Energie, organizată la Bruxelles, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei prețurilor ridicate la energie și gaze naturale. „Ca urmare a reuniunii anterioare a Consiliului Energiei din 9 septembrie 2022 în care am semnalat Comisiei Europene, alături de ceilalți miniștri, preocupările noastre cu privire la necesitatea unei intervenții rapide în piața de energie la nivel comunitar, astăzi am ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie”, a anunțat Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Acest nou set de măsuri completează cadrul existent la nivelul UE dezvoltat cu sprijinul statelor membre pentru a asigura reziliența și solidaritatea europeană în contextul crizei energetice determinate de războiul din Ucraina.

Noile măsuri cerute de oficialii europeni

Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 și utilizarea acestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

România a susținut în ambele situații ca reducerea să fie voluntară, dar, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria au fost alături de reprezentanții țării noastre. În schimb, România a obținut flexibilități suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național.

Statele membre vor putea, de asemenea, interveni în stabilirea unor prețuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici și IMM-uri și alte categorii de consumatori.

În cadrul negocierilor, România a obținut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), într-o abordare echitabilă, pot fi menținute.

viewscnt
Afla mai multe despre
virgil popescu bec
televizor