Ministrul Energiei: Prețul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa

Ministrul Energiei: Prețul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iul 2021

Prețul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa, iar fără liberalizarea piețelor, în orice sector, nu vom avea niciodată apetit pentru investiții, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Românii trebuie să știe că în momentul de față prețul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa. Totodată, aș dori să reamintesc că fără liberalizarea piețelor în orice sector, nu vom avea niciodată apetit pentru investiții. Cine ar investi într-o capacitate de producere a energiei știind că prețul pe care îl va obține din vânzarea energiei va fi unul reglementat de stat, fără a i se asigura dreptul de recuperare a investiției?!? Consumatorii trebuie să știe că pot trece în piața concurențială, se pot elibera de captivitate, să nu rămână în zona serviciului universal. De asemenea, consumatorii vulnerabili vor fi protejați. Legea se află în procedură parlamentară la Camera Deputaților și am încredere că va fi adoptată cât mai curând", afirmă ministrul.

VIDEO Termocentrala Mintia, închisă. Lider de sindicat: Este un asasinat energetic. Județul Hunedoara se va îmbogăți cu 1.500 de șomeri CITEȘTE ȘI VIDEO Termocentrala Mintia, închisă. Lider de sindicat: Este un asasinat energetic. Județul Hunedoara se va îmbogăți cu 1.500 de șomeri

Ministrul Energiei a făcut aceste precizări după ce senatorul PSD Gabriela Firea a propus plafonarea prețului la energia electrică, scrie Agerpres.

În context, Popescu amintește că o asemenea măsură a cauzat mari probleme în domeniul energiei, iar prin Ordonanța 114 producătorii au fost obligați să vândă ieftin furnizorilor care, însă, nu au redus prețurile.

"Nu mi-a venit să cred când am văzut mai devreme că doamna senator PSD Gabriela Firea propune plafonarea prețului la energie electrică! Revine și propune aceeași măsură prin care cei de la PSD au cauzat cele mai mari probleme domeniul energiei, pentru care tragem ponoasele și în prezent! Ca să fie clar pentru toată lumea: PSD nu a plafonat prețul, ci a dat celebra OUG 114, prin care, practic, a obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor. Însă, din păcate, furnizorii nu au scăzut prețurile. Ba mai mult chiar, din cauza OUG 114, energia electrică în România ajunsese să fie mult mai scumpă decât în restul Europei", a arătat sursa citată.

Liberalizarea pieței de energie electrică s-a realizat începând cu 1 ianuarie, după ce în luna iulie a anului 2020 s-a liberalizat piața gazelor naturale.

"În urma negocierilor cu Comisia Europeană s-au agreat aceste termene după ce, din cauza OUG 114 (dată de cei de la PSD), România a avut infringment. Prin liberalizarea pieței de energie cetățenii au posiblitatea să își aleagă cea mai bună ofertă pentru nevoile lor. Dacă furnizorii nu vor avea clienți, sunt convins că îți vor revizui ofertele", consideră Virgil Popescu.

Gabriela Firea a scris miercuri, pe pagina sa de Facebook, că în urma liberalizării, tarifele nu au scăzut așa cum promitea guvernul, ci au explodat iar peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile.

"De asemenea, evoluția explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie, justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgență măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a prețului la energie. Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovadă a incompetenței actualilor guvernanți, care au promis o liberalizare a pieței fără impact major asupra facturilor românilor", a arătat Firea.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie electrica
pret