Ministrul Energiei repetă: Toți proprietarii de rafinării din România, inclusiv Lukoil, ne-au asigurat că au surse de țiței non-rusesc, după impunerea embargoului european

Ministrul Energiei repetă: Toți proprietarii de rafinării din România, inclusiv Lukoil, ne-au asigurat că au surse de țiței non-rusesc, după impunerea embargoului european
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 dec 2022

Toți proprietarii de rafinării din România, inclusiv gigantul petrolier rus Lukoil, care deține unitatea de producție Petrotel Ploiești, au transmis autorităților că au găsit surse alternative de aprovizionare cu materie primă, în condițiile în care astăzi a intrat în vigoare embargoul impus de UE pe țițeiul produs în Federația Rusă, ca sancțiune pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, răspunzând unei întrebări.

Urmărește-ne și pe Google News

În Italia, Guvernul de la Roma a fost nevoit să pună sub administrarea provizorie a statului rafinăria locală a Lukoil, până la găsirea unui cumpărător, nefiind exclusă nici varianta naționalizării. Totuși, există speranța că rafinăria siciliană va putea fi vândută până la finalul anului, existând un cumpărător american interesat.

Niculae Bădălău - revocat de la Curtea de Conturi CITEȘTE ȘI Niculae Bădălău - revocat de la Curtea de Conturi

Lukoil ne-a asigurat la ultima întâlnire, alături de ceilalți doi (proprietari de rafinării, OMV Petrom și Rompetrol – n.r.) că au surse alternative (non-rusești – n.r.) atât de țiței, cât și de produse petroliere, și că nu vor fi probleme în aprovizionare, nici pentru rafinăria Petrotel, nici pentru stațiile Lukoil din România. Repet, din România. Restul subsidiarelor Lukoil nu sunt în jurisdicția noastră și nu pot să comentez. Noi trebuie să avem grijă ca Lukoil, ca rafinărie, să poată funcționa în continuare cu țiței din afara Federației Ruse și acest lucru a fost asigurat chiar lunea trecută, la întâlnirea pe care am avut-o încă o dată cu toți producătorii de benzină și motorină, cu cele 3 rafinării, să ne asigurăm că nu avem probleme. Ne-am asigurat că au țiței din afara Federației Ruse″, a spus ministrul, întrebat dacă există sau nu riscul ca statul român să se vadă obligat să preia în administrare Petrotel Lukoil.

Popescu a repetat, practic, declarația pe aceeași temă făcută în septembrie.

Comisia Europeană insistă că România, Bulgaria și Croația pot intra în Schengen CITEȘTE ȘI Comisia Europeană insistă că România, Bulgaria și Croația pot intra în Schengen

În februarie anul viitor intră în vigoare și interdicția europeană de achiziție de produse petroliere provenite din Federația Rusă.

Prețurile carburanților au rămas neschimbate luni în stațiile din România, iar țițeiul Brent s-a apreciat cu mai puțin de 1% astăzi, în dimineața primei zile de intrare în vigoare a embargoului impus de UE importului de țiței rusesc, relevă date analizate de Profit.ro. Scăderea cererii globale, ca urmare a restricțiilor anti-Covid din China, stocurile efectuate de companiile europene, dar și multele excepții, de care beneficiază în special rafinării din zona Europei Centrale și de Est, ar putea explica calmul de pe piața combustibililor.

viewscnt
Afla mai multe despre
embargo titei rusia
rafinaria petrotel lukoil
preturi benzina motorina