Nume ilustre, precum Salameh și Becali, lansează regenerabile. Panouri solare flotante pe lac de irigații și pescuit

Nume ilustre, precum Salameh și Becali, lansează regenerabile. Panouri solare flotante pe lac de irigații și pescuit
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 mar 2024

Proiecte noi de construire de unități de producție de energie regenerabilă cu putere instalată cumulată de peste 2.000 MW au primit luna trecută avize tehnice de racordare (ATR), relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Dintre acestea, mai mult de jumătate (circa 1.070 MW) reprezintă proiecte mixte.

FOTO România pregătește noi poduri peste Prut CITEȘTE ȘI FOTO România pregătește noi poduri peste Prut

Cel mai mare este gândit să aibă în total 445 MW, cu amplasament în comuna Batăr, din județul Bihor, fiind dezvoltat de către o firmă locală controlată un cetățean maghiar, Adam Szucs, CEO al unui dezvoltator de profil din Ungaria. 400 MW vor reprezenta un parc fotovoltaic, nefiind limpede dacă restul puterii instalate va consta în producție eoliană sau stocare.

Un proiect fotovoltaic de peste 300 MW este dezvoltat la Buzoiești, în județul Argeș de către o subsidiară a grupului israelian Shikun and Binui Energy.

ULTIMA ORĂ Alro a primit de la ANAF o decizie de impunere suplimentară de peste 13,5 milioane lei. Reacție virulentă a companiei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Alro a primit de la ANAF o decizie de impunere suplimentară de peste 13,5 milioane lei. Reacție virulentă a companiei

Suedezii de la OX2 pregătesc la rândul lor un proiect eolian de peste 290 MW dezvoltat la Cerchezu-Dumbrăveni, în județul Constanța.

Două firme controlate indirect de către Nawaf Salameh, fondatorul, proprietarul și conducătorul Alexandrion Group, cel mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase și vinuri din România, gândesc un parc eolian și unul fotovoltaic, de 223,2 și 220,8 MW. Acestea vor fi amplasate în comunele constănțene Horia și Băltăgești. Este prezentat dreppt cel mai mare proiect hibrid care include capacități de producție energie regenerabilă din vânt, fotovoltaic și stocare energie din țară, până în prezent. Parcurile vor fi construite în etape începând cu anul 2026, iar valoarea investiției combinate va depăși 500 de milioane de euro.

Puterea îi obligă pe foștii demnitari să participe la întâlnirile cu avocații României în litigii internaționale. Oficialii care nu se prezintă pierd pensii speciale, funcționarii sunt concediați. Alți angajați de la Finanțe iau salarii majorate cu 50% CITEȘTE ȘI Puterea îi obligă pe foștii demnitari să participe la întâlnirile cu avocații României în litigii internaționale. Oficialii care nu se prezintă pierd pensii speciale, funcționarii sunt concediați. Alți angajați de la Finanțe iau salarii majorate cu 50%

Cu o suprafață de peste 300 de hectare, parcul fotovoltaic SOLAR TWINS are o capacitate instalată de 220 MW și va produce peste 600 GWh de electricitate anual. Similar, poziționat într-o zonă geografică de 5000 de hectare, parcul eolian WIND FIELDS cu 36 turbine are o capacitate instalată totală de 223 MW și va produce peste 700 GWh de electricitate anual. Fiecare proiect dispune de unități de stocare de energie de 60 MWh. Aceste proiecte vor crea aproximativ 500 de locuri de muncă temporare, în timpul fazei de construcție a parcurilor, și peste 70 permanente odată ce facilitățile sunt puse în funcțiune.

Domeniile Salameh Renewables, compania de administrare a proprietăților agricole, înființată în 2004, deține peste 2.500 de hectare de terenuri agricole în Constanța.

O firmă deținută de grupul spaniol Belmonte dezvoltă un proiect de parc eolian de peste 198 MW la Giurgeni, în județul Ialomița.

Alt proiect nou este cel al unei unități de producție de energie solară de peste 180 MW, cu panouri fotovoltaice flotante, care ar urma să fie amplasată pe lacul de acumulare Gălățui, din județul Călărași, folosit pentru irigații și pescuit. Dezvoltator este o companie de acvacultură controlată indirect de Mihaela Cosmi, care în trecut a fost parteneră de afaceri cu ex-liderul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STT), generalul Marcel Opriș.

Hackeri nord-coreeni au spart servere ale firmelor sud-coreene de echipamente pentru producerea cipurilor – agenția de spionaj a Seulului CITEȘTE ȘI Hackeri nord-coreeni au spart servere ale firmelor sud-coreene de echipamente pentru producerea cipurilor – agenția de spionaj a Seulului

A fost avizat și un proiect de parc eolian de circa 120 MW dezvoltat la Băneasa, în Constanța, de către o societate controlată de mai mulți membri ai familiei Becali. Alt acționar semnificativ este compania Asco Construcții SRL a lui Ștefan Lichwar.

În fine, o firmă controlată indirect de familia Șufană din Sibiu, asociată cu germanii de la Volkswind GmbH, dezvoltă un parc eolian de peste 83 MW la Rahman, în județul Tulcea.

VIDEO Fermierii francezi pregătesc noi proteste. Bulevardul Champs-Élysées din Paris, blocat recent cu tractoare CITEȘTE ȘI VIDEO Fermierii francezi pregătesc noi proteste. Bulevardul Champs-Élysées din Paris, blocat recent cu tractoare

După cum a relatat Profit.ro, numărul foarte mare de proiecte noi de construire de unități de producție de energie electrică, în special regenerabilă, în care sunt incluse și cele ale prosumatorilor, cu putere instalată însumată ce copleșește capacitatea de integrare a rețelelor de transport și distribuție, ce au nevoie de investiții masive pentru creșterea acesteia, a determinat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să regândească modalitatea de alocare a capacității disponibile de racordare. Astfel, instituția pregătește o normă ce are ca scop stabilirea regulilor privind alocarea prin licitație a capacităților disponibile în vederea racordării locurilor de producere/de consum și de producere noi, cu puteri instalate ale instalațiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 1 MW.

În plus, pentru a frâna specula cu terenuri cu ATR-uri, ANRE are în vedere să îi oblige pe operatorii de rețea să solicite, la emiterea avizelor tehnice de racordare pentru locuri de producere/locuri de consum și de producere cu puteri aprobate pentru consum și/sau evacuare mai mari de 1 MW, constituirea de către solicitanți de garanții financiare în favoarea operatorilor de rețea, indiferent dacă soluția de racordare prevede sau nu realizarea de lucrări de întărire în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare. În prezent, doar solicitanții care urmează să racordeze locuri de consum și/sau de producere cu puteri aprobate pentru consum și/sau evacuare mai mari de 1 MW, pentru care soluția de racordare prevede lucrări de întărire, constituie garanții financiare.

viewscnt
Afla mai multe despre
avize tehnice de racordare regenerabile
atr-uri parcuri eoliene parcuri fotovoltaice
racordare rețea producție energie regenerabilă
familia becali parc eolian
proprietarul alexandrion energie regenerabilă