O comisie a OPEC+ a decis să mențină neschimbată politica actuală referitoare la volumul producției

O comisie a OPEC+ a decis să mențină neschimbată politica actuală referitoare la volumul producției
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 aug 2023

O comisie ministerială a OPEC+ care s-a reunit nu a adus nicio modificare în politica actuală a organizației țărilor producătoare de petrol, după ce decizia Arabia Saudită de a prelungi reducerea voluntară a producției până în septembrie a ajutat la creșterea în continuare a prețurilor țițeiului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia, numită Comitetul Ministerial Comun de Monitorizare, poate solicita o reuniune completă a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților conduși de Rusia, cunoscuți ca OPEC+, dacă se justifică.

ULTIMA ORĂ Saipem, câștigătoarea contractului principal, de 1,6 miliarde euro, pentru dezvoltarea Neptun Deep CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Saipem, câștigătoarea contractului principal, de 1,6 miliarde euro, pentru dezvoltarea Neptun Deep

Prețurile petrolului au crescut cu mai mult de 14% în iulie, comparativ cu iunie, cea mai mare creștere procentuală lunară care a avut loc din ianuarie anul trecut, deoarece oferta mai restrânsă și cererea în creștere au depășit îngrijorarea că creșterea ratelor dobânzilor și inflația ar putea afecta creșterea economică, scrie News.ro.

”Comitetul va continua să evalueze îndeaproape condițiile pieței”, se arată într-o declarație OPEC emisă după întâlnirea online, adăugând că grupul a îndemnat membrii să respecte pe deplin angajamentele de reducere a producției.

Joi, lidera OPEC, Arabia Saudită, a declarat că va prelungi o reducere voluntară a producției de petrol de un milion de barili pe zi (bpd) pentru încă o lună, incluzând luna septembrie, și a adăugat că ar putea fi extinsă sau aprofundată.

Prețul petrolului Brent a urcat vineri cu 0,9%, la 85,88 dolari pe baril, aproape de cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii aprilie, iar cotația petrolului WTI, de referință în SUA, a avansat cu 0,9%, la 82,27 dolari pe baril.

Ambele contracte de referință au înregistrat cea mai lungă serie de creșteri săptămânale din acest an. Prețul petrolului Brent a crescut cu peste 16%, iar cel al petrolului WTI cu peste 19%, în ultimele șase săptămâni.

Rusia va reduce, de asemenea, exporturile de petrol cu 300.000 bpd în septembrie, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak la scurt timp după anunțul saudit.

FOTO Mini-reactoare nucleare americane: Partenerul SNN la proiect a pus în funcțiune un parc fotovoltaic de 80 MW pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești CITEȘTE ȘI FOTO Mini-reactoare nucleare americane: Partenerul SNN la proiect a pus în funcțiune un parc fotovoltaic de 80 MW pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești

Algeria, membru OPEC, care a anunțat o reducere suplimentară voluntară de 20.000 de barili pe zi pentru august, nu a decis încă dacă va prelungi reducerea până în septembrie, a declarat pentru Reuters o sursă care cunoaște problema.

OPEC+ a convenit asupra unui acord larg de limitare a ofertei în 2024, la ultima sa întâlnire de politică din iunie, iar Arabia Saudită a promis o reducere voluntară a producției pentru iulie, pe care a extins-o pentru a include august, iar acum și pentru septembrie.

Reducerile de producție ale grupului, excluzând reducerile suplimentare voluntare de la cei trei producători, se ridică la 3,66 milioane bpd, aproximativ 3,6% din cererea globală.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec+
petrol