O eroare materială a ANRE face ca Transgaz să nu poată beneficia de rata de rentabilitate de 7,39% aplicabilă investițiilor noi

O eroare materială a ANRE face ca Transgaz să nu poată beneficia de rata de rentabilitate de 7,39% aplicabilă investițiilor noi
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 21 mai 2020

Transgaz nu poate beneficia, cel puțin deocamdată, de rata de reglementate a rentabilității (RRR) a capitalului investit aplicabilă investiților noi ca urmare a faptului că Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a făcut o eroare în ordinul de aprobare a noii valori a RRR, abrogând un articol din metodologia de stabilire a tarifelor de transport gaze la care făcea trimitere articolul care permitea Transgaz să beneficieze de o RRR de 7,39%. Drept urmare, la numai câteva zile de publicarea ordinului în Monitorul Oficial, ANRE a publicat un nou proiect de ordin, prin care să corecteze “eroarea materială” inițială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prin ordinul în care a stabilit noua RRR, ANRE a abrogat articolul 3 al vechii metodologii, iar articolul 4, cel în care este specificată RRR pentru investițiile noi, face referire directă la articolul 3, abrogat prin ordinul publicat în urmă cu câteva zile, pe 13 mai, în Monitorul Oficial.

Astfel, articolul 4 din metodologie prevede că “pentru capitalul investit în imobilizările corporale și necorporale, puse în funcțiune/recepționate în cadrul perioadei a patra de reglementare, ce constituie obiective ale sistemului de transport al gazelor naturale, se acordă un stimulent în valoare de 1 punct procentual peste rata reglementată a rentabilității capitalului investit prevăzută la art. 3”.

Transgaz și-a majorat profitul cu 5%, compensând scăderea veniturilor din tranzitul internațional prin tarifele percepute de la importatori CITEȘTE ȘI Transgaz și-a majorat profitul cu 5%, compensând scăderea veniturilor din tranzitul internațional prin tarifele percepute de la importatori

ANRE recunoaște, în nota de fundamentare a noului proiect, că “prin Ordinul ANRE nr. 75/2020 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilității (…) se abrogă art. 3 din Ordinul ANRE nr. 41/2019. Astfel se constată că prevederile art. 4 din același ordin sunt inaplicabile din cauza erorii materiale produse, motiv pentru care se impune modificarea în regim de urgență a acestui ordin”.

Astfel, propune înlocuirea art 4 cu un nou articol, din care să dispară referința la articolul 3 abrogat:

“Pentru capitalul investit în imobilizările corporale și necorporale, puse în funcțiune/recepționate în cadrul perioadei a patra de reglementare, ce constituie obiective ale sistemului de transport al gazelor naturale, se acordă un stimulent în valoare de 1 punct procentual peste rata reglementată a rentabilității capitalului investit aprobată de ANRE pentru activitatea de transport al gazelor naturale

În același proiect de ordin, pentru similitudine cu celelalte metodologii de tarifare aplicabile în sectorul energiei electrice și gazelor naturale, se propune individualizarea costurilor aferente securității muncii în cadrul costurilor OPEX aprobate și aplicarea la momentul ajustării venitului reglementat.

Totodată, ANRE vrea să includă, în mod explicit, pentru claritate și corecțiile aferente sumelor rămase de regularizat din anii precedenți ai perioadei curente de reglementare în Componenta de corecție aferentă sumelor rămase de regularizat din perioadele anterioare de reglementare și/sau din anii precedenți ai perioadei curente de reglementare – SR, a venitului reglementat corectat.

viewscnt
Afla mai multe despre
rrr
transgaz
anre
eroare