Oficiali OPEC: Prețurile ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril în 2023

Oficiali OPEC: Prețurile ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2023

Prețurile petrolului și-ar putea relua creșterea în 2023, pe măsură ce cererea chineză își va reveni după abandonarea restricțiilor legate de Covid și în lipsa investițiilor, care limitează mărirea ofertei, au declarat oficiali ai țărilor membre ale OPEC pentru Reuters, un număr tot mai mare observând o posibilă revenire la 100 de dolari pe baril, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2022, prețurile petrolului au depășit 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, deoarece cererea s-a redresat în urma ridicării restricțiilor impuse din cauza Covid-19 în mare parte din lume, iar invadarea Ucrainei de către Rusia a sporit preocupările privind aprovizionarea, scrie News.ro.

Dar prețul țițeiului Brent a încheiat anul aproape de 86 de dolari pe baril, din cauza temerilor de o recesiune globală.

O revenire a prețurilor țițeiului la peste 100 de dolari pe baril pentru o perioadă prelungită ar aduce mai multe venituri pentru membrii OPEC, ale căror economii depind în mare parte de veniturile din petrol, și ar fi un regres pentru economiile industrializate care încearcă să controleze inflația și ratele dobânzilor.

Pentru a sprijini piața,  alianță între Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, săi, inclusiv Rusia, cunoscută sub numele de OPEC+, au convenit în octombrie să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi, sau cu aproximativ 2% din cererea mondială.

Gazprom vrea despăgubiri din partea Bulgariei pentru că a refuzat să plătească în ruble pentru gazele livrate CITEȘTE ȘI Gazprom vrea despăgubiri din partea Bulgariei pentru că a refuzat să plătească în ruble pentru gazele livrate

După volatilitatea din 2022, care a adus prețul țițeiului Brent aproape de maximul istoric de 147 de dolari pe baril, la scurt timp după începutul războiului din Ucraina, prețul petrolului Brent a crescut ușor în 2023, la puțin peste 86 de dolari, ajutat de planul Rusiei de a reduce producția în martie.

OPEC și OPEC+ nu publică prognoze privind prețul petrolului și nu au o țintă de preț.

Oficialii și miniștrii din OPEC și OPEC+ sunt adesea reticenți în a discuta despre direcția prețurilor.

În rare comentarii publice, făcute pe 8 februarie, reprezentantul național al Iranului la OPEC, Afshin Javan, a declarat că prețul petrolului ar putea reveni la aproximativ 100 de dolari în a doua jumătate a anului, adăugând că OPEC+ probabil își va menține politica actuală de producție la următoarea sa întâlnire.

Reuters a vorbit în privat cu încă cinci oficiali ai OPEC despre perspectiva ca prețul petrolului  să atingă 100 de dolari pe baril.

GRAFICE România a redevenit importator net de gaze în raport cu Ungaria, deși extragerile din depozite se apropie de maximele istorice CITEȘTE ȘI GRAFICE România a redevenit importator net de gaze în raport cu Ungaria, deși extragerile din depozite se apropie de maximele istorice

Dintre aceștia, trei au considerat că prețul petrolului are o probabilitate mai mare de a crește în 2023 decât de scădere, iar doi au estimat că prețurile se vor întoarce la 100 de dolari pe baril.

”Trebuie spus că umbra crizei energetice va continua să domine lumea și tendința generală a prețurilor globale ale petrolului este de creștere. După părerea mea, revenirea prețului țițeiului Brent la peste 100 de dolari la un moment dat în 2023 nu ar fi neașteptată”, a spus una dintre sursele OPEC.

Consensul în industrie este în prezent pentru prețuri mai mici față de 2022. Un sondaj Reuters în rândul a 30 de economiști și analiști estimează că prețul petrolului Brent va avea o medie de 89,37 dolari pe baril în 2023, în scădere de la 99 de dolari în 2022.

Goldman Sachs și-a redus prognoza pentru prețul petrolului Brent în 2023 la 92 de dolari pe baril.

Ridicarea bruscă a restricțiilor pentru Covid din China va stimula probabil creșterea cererii de petrol în 2023, după ce s-a estimat că țara a înregistrat un mic declin în 2022, pentru prima dată în ultimii ani.

Sursele OPEC anticipeazăd, de asemenea, că o lipsă de investiții va face ca oferta insuficientă să susțină creșterea prețurilor.

Membrii OPEC pompează cu aproape 1 milion de barili pe zi mai puțin decât ținta lor, conform cifrelor proprii ale grupului și a altor estimări.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
pret petrol