TABEL OMV Petrom: Nouă ieftinire a motorinei. Diferența față de prețul benzinei a coborât sub 90 bani/l

TABEL OMV Petrom: Nouă ieftinire a motorinei. Diferența față de prețul benzinei a coborât sub 90 bani/l
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 feb 2023

Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a ieftinit sâmbătă motorina cu 5 bani/l în pofida aprecierii săptămânale cu 8% a cotațiilor petrolului Brent, ceea ce sugerează că stocurile efectuate pentru a contracara intrarea în vigoare a embargoului impus de UE importului maritim de carburanți sunt în continuare ridicate, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urma reducerii cu 5 bani/l, motorina se poate cumpăra cu 7,32-7,35 lei/l în stațiile Petrom și cu 7,40-7,43 lei/l în cele OMV.

În ultimele zile, după reducerile considerabile de marți și miercuri, de 17-20 bani/l, și Lukoil a redus prețul diesel-ului cu un ban/l, la 7,38-7,41 lei/l.

Lukoil și KMG, proprietarul Rompetrol, au bătut palma: Rafinăriile de la Marea Neagră pot fi alimentate în continuare CITEȘTE ȘI Lukoil și KMG, proprietarul Rompetrol, au bătut palma: Rafinăriile de la Marea Neagră pot fi alimentate în continuare

În ultimele 2 săptămâni și jumătate, motorina s-a ieftinit cu 37 bani/l, iar benzina cu 6 bani/l în stațiile OMV și Petrom, după ce în cele 2 săptămâni premergătoare se scumpiseră cu 24, respectiv 29 bani/l.

Evoluția prețurilor carburanților în stațiile din capitală din ultima lună

Evoluția prețurilor carburanților în stațiile din capitală din ultima lună

Diferența față de prețul benzinei a coborât la 0,85 lei/l, după ce în luna octombrie a anului trecut atinsese un maxim istoric de 1,5 lei/l.

Cotațiile petrolului Brent au încheiat săptămâna în creștere, la 86,5 dolari/baril, în creștere cu peste 8% față de cele din urmă 7 zile, ceea ce reprezintă cel mai mare câștig procentual la nivelul perioadei din ultimele patru luni, după ce Rusia a anunțat că își va reduce producția din martie.

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultima lună

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultima lună

Potrivit calculelor Profit.ro, rafinăriile din România trebuie să identifice în 2023 surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, de duminică intrând în vigoare embargoul impus de UE importului de carburanți din Rusia.

Concurența pe sursele alternative de import va fi însă una acerbă. În 2022, jumătate din importurile de motorină ale statelor membre UE a provenit din Rusia, iar în ultimele două luni, decembrie și ianuarie, acestea s-au majorat, în perspectiva intrării în vigoare a embargoului pe 5 februarie.

Embargoul impus de UE importului de produse petroliere, în special motorină, rusești nu-și va face însă efectul imediat. Importurile ridicate din Rusia din 2022, dar și cele din ianuarie 2023, efectuate de statele membre UE, implicit România, sunt menite să asigure stocurile necesare evitării unei penurii, în special de motorină.

ULTIMA ORĂ Romgaz a primit licență de furnizor de electricitate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Romgaz a primit licență de furnizor de electricitate

“Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”, a declarat duminică ministrul român al energiei Virgil Popescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În plus, majoritatea cargourilor disponibile au fost deja încărcate cu produse petroliere rusești până pe 5 februarie și vor ajunge la destinație în următoarea lună.

Primele efecte ale embargoului impus de UE importului de produse petroliere rusești ar putea apărea în luna aprilie, când și cererea va înregistra o creștere sezonieră, iar stocurile efectuate în ultima perioadă vor începe să se diminueze.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
embargo
rusia