Oltchim aprobă doar înțelegerea cu Ștefan Vuza pentru vânzarea de active. Omul de afaceri este în plin proces de strângere a banilor. Activele nevândute vor fi reofertate

Oltchim aprobă doar înțelegerea cu Ștefan Vuza pentru vânzarea de active. Omul de afaceri este în plin proces de strângere a banilor. Activele nevândute vor fi reofertate
scris 19 dec 2017

Combinatul chimic insolvent Oltchim a aprobat vânzarea a 7 active către compania Chimcomplex a omului de afaceri Ștefan Vuza, care va plăti 127 milioane euro. Restul ofertelor nu au fost însă aprobate, în condițiile în care producătorul de profile PVC Dynamic Selling Group urma să achite 1,9 milioane euro pe un singur activ.

Planul de reorganizare al Oltchim prevedea vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro, acesta fiind prețul cumulat de pornire al licitației.

 Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentant al administratorilor judiciari, a declarat pentru News.ro că activele care nu au fost vândute vor fi scoase la vânzare la o dată ulterioară.

Tranzacție între instituțiile statului: Energia vinde Agriculturii un sistem de irigații din Brăila cu aproape 2 milioane euro CITEȘTE ȘI Tranzacție între instituțiile statului: Energia vinde Agriculturii un sistem de irigații din Brăila cu aproape 2 milioane euro

După cum a anunțat Profit.ro, Vuza se află în plin proces de strângere a fondurilor necesare, scoțând la vânzare numeroase active ale companiilor sale din grupul Serviciile Comerciale Române.

Oferta combinatului Chimcomplex din Borzești vizează 6 pachete de active ale Oltchim, respectiv uzinele clor-alkali, uzina oxo-alcooli, uzinele propilen-oxid și polioli, pachetul "servicii site" (toate acestea integral), precum și, parțial, vagoanele de cale ferată ale Oltchim și uzina petrochimică VCM/PVC.

Tesla fuzionează cu SolarCity într-o tranzacție evaluată la 2,6 mld. dolari, cea mai mare din industria energiei solare CITEȘTE ȘI Tesla fuzionează cu SolarCity într-o tranzacție evaluată la 2,6 mld. dolari, cea mai mare din industria energiei solare

Cel mai scump dintre pachetele de active scoase la vânzare este cel care conține platforma petrochimică Bradu, cu un preț de pornire de 80 milioane euro, urmat de uzinele de propilen-oxid și polioli (59,4 milioane euro) și de "servicii site" (incinerare deșeuri, apă, mentenanță, capacități de stocare), cu preț de pornire de 52 milioane euro. 

Fondul de investiții White Tiger, cu capitaluri americane și britanice, a renunțat la a mai cumpăra active Oltchim.

Grupul francez Total cumpără Maersk Oil din Danemarca, într-o tranzacție de 7,45 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Grupul francez Total cumpără Maersk Oil din Danemarca, într-o tranzacție de 7,45 miliarde dolari

Tranzacția este estimată să fie încheiată în prima parte a anului viitor.

Distribuitorul gălățean de profile PVC Dynamic Selling Group este controlat de oamenii de afaceri Gabriel Stoian și Cristian Stoleru.

Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active.

Strategia de privatizare presupune obținerea unui preț cât mai mare pentru creditori.

Combinatul chimic Oltchim, aflat în insolvență și în plin proces de vânzare a activelor, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 27,68 milioane lei (6,1 milioane euro), în creștere cu 48,8% față de perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării afacerilor cu 27%, la peste 480 milioane lei.

Compania este controlată Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, aflată în coordonarea Ministerului Economiei, cu 54,8% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
vanzare active oltchim
chimcomplex
white tiger
dynamic selling group
insolventa oltchim
privatizare oltchim