OMV Petrom a semnat un contract de 5 milioane euro cu GSP Offshore pentru dezafectarea platformei de foraj marin Gloria

OMV Petrom a semnat un contract de 5 milioane euro cu GSP Offshore pentru dezafectarea platformei de foraj marin Gloria
scris 23 mai 2019

OMV Petrom a anunțat joi că începe demersurile pentru dezafectarea platformei de foraj marin autoridicătoare Gloria, prima platformă de foraj marin din România, ajunsă la limita duratei de viață după 40 de ani de utilizare, iar compania românească GSP Offshore a câștigat licitația pentru serviciile de dezafectare a platformei, cu o valoare estimată de 5 milioane de euro.

Soluția de dezafectare constă în repunerea în funcțiune a sistemului de ridicare/coborâre a platformei, poziționarea platformei Gloria pe o barjă de transport și tractarea acesteia până la țărm, scrie News.ro.

Este un proces complex, care se va desfășura pentru prima oară în România, anunță reprezentanții OMV Petrom.

British Steel, al doilea mare producător de oțel din Marea Britanie, în lichidare. 25.000 de locuri de muncă riscă să dispară. \ CITEȘTE ȘI British Steel, al doilea mare producător de oțel din Marea Britanie, în lichidare. 25.000 de locuri de muncă riscă să dispară. "Lovituri date de Brexit."

”Platforma Gloria și-a adus din plin contribuția la aprovizionarea cu energie a României. Producția sa cumulată în ultimii 20 de ani este echivalentă cu peste 20 de milioane de plinuri auto și cu energia necesară pentru a încălzi peste 170.000 de locuințe. Însă, platforma a ajuns la limita duratei de viață și se impune dezafectarea acesteia. Vom face toate eforturile ca acest proces să se desfășoare în mod eficient și în siguranță. Platforma Gloria va rămâne în istoria industriei offshore din România. Vom opera în continuare celelalte șase platforme de producție offshore, care asigură peste 16% din producția grupului”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Upstream.

Compania a luat decizia de dezafectare a platformei Gloria în 2018. Ulterior, în același an, a fost lansată o licitație pentru serviciile de dezafectare care a fost câștigată de GSP Offshore.

Platforma Gloria este prima platforma de foraj marin din România.

A fost inaugurată în 1976, fiind construită după o licență americană (Offshore CO, SUA). În 1980, platforma Gloria a finalizat forajul la sonda Lebăda 8 – care a devenit prima descoperire comercială offshore de hidrocarburi din România.

În perioada 1976-1986, Gloria a funcționat ca platformă de foraj, forând 17 sonde cu o lungime cumulată de aproximativ 50.000 de metri.

În perioada 1987-1998, Gloria a fost folosită ca platformă de producție pentru primul zăcământ offshore pus în producție în România – Lebăda Est.

Începând din 1998, platforma Gloria se află în poziția curentă, la aproximativ 30 de km de țărm, în ape de aproximativ 40 de metri adâncime și a fost folosită ca platformă de producție. Producția curentă este de aproximativ 200 de barili pe zi, reprezentând mai puțin de 0,15% din producția totală a OMV Petrom.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
foraj marin
gloria