OMV Petrom și-a redus producția trimestrială de petrol, gaze și electricitate, majorându-și în schimb marja de rafinare și vânzările de produse rafinate

OMV Petrom și-a redus producția trimestrială de petrol, gaze și electricitate, majorându-și în schimb marja de rafinare și vânzările de produse rafinate
scris 14 iul 2017

OMV Petrom, cea mai importantă companie autohtonă de petrol și gaze, și-a mișcorat producția de hidrocarburi și de electricitate în trimestrul al doilea, majorându-și în schimb marja de rafinare și vânzările de produse rafinate. Compania a obținut un preț mai redus pe barilul de țiței decât în primele trei luni ale anului, iar închiderea totală, după cea parțială, a centralei electrice de la Brazi i-a afectat producția de energie electrică și implicit posibilitatea de a beneficia de evoluția prețurilor pe piața spot a OPCOM.

În trimestrul al doilea, producția de hidrocarburi a OMV Petrom a fost de 169.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi, cu 8.000 bep/zi mai redusă față de cea din perioada similară a anului trecut, și cu 1.000 de barili pe zi sub producția din primul trimestru al acestui an.

Producția de țiței și condensat a companiei a fost de 76.000 bep/zi, identică cu cea din primele trei luni ale anului, însă cu 5.000 bep/zi sub cea din trimestrul al doilea din 2016.

FOTO Prima imagine reală cu noul Dacia Duster, înainte de lansarea oficială CITEȘTE ȘI FOTO Prima imagine reală cu noul Dacia Duster, înainte de lansarea oficială

Producția de gaze naturale s-a micșorat de asemenea la 93.000 bep/zi, cu 3.000 bep/zi față de perioada similară a anului trecut, și cu 1.000 de bep/zi față de cea din primele trei luni ale anului.

OMV Petrom și-a redus și volumul total de vânzări de hidrocarburi la 14,6 milioane bep, cu 0,5 milioane sub performanța din trimestrul al doilea al anului trecut. Față de primul trimestru al acestui an, vânzările companiei s-au majorat cu 0,3 milioane de barili echivalent petrol.

Dacă, în perioada similară a anului trecut, OMV Petrom obținea un preț mediu de 36,86 dolari pe baril, ca urmare a relativei stabilizări a prețului internațional al țițeiului, în perioada aprilie-iunie compania a reușit să realizeze un preț de 41,59 dolari pe baril. Acesta este însă mai mic decât prețul din primul trimestru al acestui an, de 45,09 dolari pe baril.

Pe partea de downstream, rezultatele OMV Petrom au fost însă mai bune. Rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a fost de 94%, iar marja de rafinare a continuat să se aprecieze, de la 6,82% în trimestru al doilea al anului trecut și 7,58% în primul trimestru al acestui an, la 8,51%. Volumul produselor rafinate a crescut la rândul său de la 1,13 milioane tone (în T2 2016 și T1 2017) la 1,28 milioane tone.

Închiderea parțială și, apoi, totală a centralei electrice de la Brazi (repornită la jumătate de capacitate de-abia săptămâna trecută), a afectat și producția de electricitate a companiei, aceasta scăzând de la 0,75 TWh în trimestru întâi la 0,16 TWh în perioada apilie-iunie.

OMV Petrom și-a redus producția trimestrială de petrol, gaze și electricitate, majorându-și în schimb marja de rafinare și vânzările de produse rafinate

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
rezultate
bvb