Operatorul centralei nucleare Cernavodă vrea instructori noi pentru paznicii înarmați, după ce mulți s-au pensionat

Operatorul centralei nucleare Cernavodă vrea instructori noi pentru paznicii înarmați, după ce mulți s-au pensionat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 feb 2024

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, vrea să contracteze servicii de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor, pentru personalul de specialitate de la centrală, respectiv pentru circa 50 de persoane de la Serviciul Protecție Fizică și Informații Clasificate al CNE Cernavodă, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Pentru îndeplinirea condițiilor legale de operare în siguranță, CNE Cernavodă a achiziționat armament letal (pistoale semiautomate) pentru dotarea personalului de protecție fizică care desfășoară activități specifice la CNE Cernavodă. Operațiunile cu arme și muniții, gestionarea, administrarea și întreținerea armelor letale poate fi efectuată doar de către personal calificat, pregătirea și calificarea urmând a fi asigurată de către o firmă de specialitate autorizată. Firma autorizată eliberează certificate de absolvire pentru personalul care absolvă cu succes cursurile de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor″, se arată într-un document.

Rusia s-a supărat atât de tare pe Ecuador că a oprit 90% dintre importurile de banane CITEȘTE ȘI Rusia s-a supărat atât de tare pe Ecuador că a oprit 90% dintre importurile de banane

Potrivit sursei citate, serviciile de instruire sunt necesare pentru că o bună parte din angajații autorizați ai Nuclearelectrica, cu atribuții de gestionare, administrare și întreținere a armelor, s-au pensionat.

Reglementările Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) privind privind cerințele pentru calificarea personalului care asigura paza și protecția materialelor și instalațiilor protejate în domeniul nuclear obligă SNN să asigure echiparea și dotarea corespunzătoare a personalului de pază și protecție, pentru ca acesta să fie capabil să se opună cu succes oricărei amenințări. Acolo se mai menționează că posesorii de arme și operatorii stației centrale de alarmare ″trebuie să demonstreze stabilitate emoțională, printr-un certificat semnat de un psiholog și un psihiatru″.

Ursula von der Leyen propune retragerea unui proiect care restricționează utilizarea pesticidelor CITEȘTE ȘI Ursula von der Leyen propune retragerea unui proiect care restricționează utilizarea pesticidelor

Fiecare membru al personalului de protecție fizică de la Cernavodă va beneficia de 80 ore de pregătire în domeniul armelor și munițiilor, timp de minim 10 zile lucrătoare, se mai spune în document.

″Contractantul va asigura materiale didactice de pregătire (exemple: manuale, cărți, planșe explicative, prezentări grafice, slide-uri, înregistrări video), care vor cuprinde temele și exercițiile din programul de pregătire. (…) După efectuarea pregătirii, se va desfășura testarea personalului care a participat la programul de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor, prin evaluarea teoretică și practică a cunoștințelor și abilităților. Contractantul va întocmi un raport cu ocazia finalizării activităților de pregătire conform programului. Contractantul va emite certificate de absolvire pentru personalul care a promovat pregătirea teoretică și practică″.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica securitate
centrala nucleară cernavodă protecție fizică
paznici înarnați centrala cernavodă