Persoanele fizice vor putea realiza, pe bani proprii, extinderi de rețea fără a mai aștepta refuzul distribuitorilor și pe cel al autorităților locale de a finanța dezvoltarea rețelei

Persoanele fizice vor putea realiza, pe bani proprii, extinderi de rețea fără a mai aștepta refuzul distribuitorilor și pe cel al autorităților locale de a finanța dezvoltarea rețelei
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 iun 2018

Persoanele fizice vor putea finanța, cu banii proprii, extinderi de rețea fără a mai aștepta refuzul distribuitorilor, pe motiv de ineficiență economică, și pe cel al autorităților locale, pe motiv de ineficiență politică, au decis deputații din Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, potrivit unui amendament admis la un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În prezent, extinderile de rețea puteau fi realizate doar din fondurile distribuitorilor sau, în cazul ineficienței economice a proiectului, cu fonduri din bugetele locale și din bugetul de stat. Noul text prevede și posibilitatea finanțării extinderilor din fonduri ale persoanelor fizice și juridice care au solicitat racordarea la rețea în acea zonă. Potrivit inițiatorilor amendamentului, reformularea acestui articol este necesară pentru asigurarea dezvoltării rețelelor și din participarea solicitanților beneficiari

De ce este important: Până la 1 ianuarie 2016, persoanele fizice nu puteau în niciun fel să solicite distribuitorului o extindere de rețea (la mai mult de 100 de metri), chiar dacă erau dispuse să plătească integral costul extinderii. Tot ce puteau face era să aștepte ca cineva să-și construiască o casă între proprietatea lor și rețea și ca distanța dintre acestea să fie mai mică de 100 de metri, caz în care era suficientă o cerere de racordare (valabilă pentru o distanță mai mică de 100 de metri), și nu de extindere de rețea.

Mai este interesant: De la 1 ianuarie 2016, potrivit ordinului 180/2015 al ANRE, consumatorii casnici puteau să finanțeze, prin excepție, extinderile de rețea, însă numai după parcurgerea unui întreg proces birocratic, care se întindea pe mai multe luni.

Ordinul ANRE, însă, deși a avut efecte practice benefice, încălca Legea 123/2012, care nu prevedea finanțarea extinderilor decât din fondurile distribuitorului și/sau din cele ale bugetelor locale sau din bugetul de stat.

EXCLUSIV Ce investitorii nu vor să audă. Obiectivul primordial nu este obținerea de profit, spune șeful Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ce investitorii nu vor să audă. Obiectivul primordial nu este obținerea de profit, spune șeful Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica

În prezent și până la publicarea în Monitorul Oficial al proiectului de lege, dacă va fi votat favorabil și în plenul Camerei, o persoană fizică care și-a construit o casă la mai mult de 100 de metri de rețea trebuie să parcurgă mai mulți pași pentru a putea finanța din buzunarul propriu o extindere de rețea.

Astfel, întâi va trebui să depună o cerere de racordare la operatorul de distribuție din zonă. După care trebuie să aștepte o informare din partea acestuia că locul de consum se află la o distanță mai mare de 100 de metri față de rețeaua electrică de distribuție de joasa tensiune. Care poate veni și după 30 de zile!

Cu adresa primită de la operatorul de distribuție, persoana fizică trebuie să se deplaseze la primărie pentru a solicita informații referitoare la o eventuală extindere de rețea planificată de autoritățile locale. De cele mai multe ori, primăria nu dorește realizarea unei extinderi de rețea în zonă (cu excepția cazului în care anticipează că se vor construi în zonă mult mai multe case, care, în timp se pot transforma în voturi).

Persoana fizică trebuie să solicite o negație în scris a primăriei, care să precizeze că nu are “capacitatea de a realiza/cofinanța (împreună cu operatorul de distribuție) extinderea de rețea. Emiterea acesteia poate dura la rândul său mai multe zeci de zile.

După care viitorul utilizator trebuie să se întoarcă la sediul distribuitorului, redepunând cererea de racordare cu negația primăriei anexată.

Distribuitorul va emite, în termen de maxim 30 de zile, un ATR (Aviz Tehnic de Racordare) prin care este menționată soluția extinderii de rețea, a racordării, precum și costurile estimative (cam 10.000 le lei pentru suta de metri de extindere).

EXCLUSIV Trafigura, unul dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global, intră în România pentru a comercializa gazele din Marea Neagră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Trafigura, unul dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global, intră în România pentru a comercializa gazele din Marea Neagră

După realizarea extinderii de către o firmă agreată de persoana fizică (lucrarea poate dura mai multe luni, ca urmare a procesul de obținere a avizelor de la autoritățile locale), viitorul utilizator trebuie să se întoarcă la sediul distribuitorului să semneze un contract.

În mod normal, după modificarea legii în sensul includerii posibilității finanțării extinderilor din fonduri ale persoanelor fizice, ANRE ar trebui să modifice legislația secundară, pentru a permite acestora posibilitatea finanțării directe a extinderilor și a evita procesul birocratic prezentat anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
extindere retea
persoane fizice
finanțare
racordare