Petroliștii străini din Marea Neagră au rămas în "no man’s land" din punct de vedere legal, vor fi "salvați" de Guvern

Petroliștii străini din Marea Neagră au rămas în "no man’s land" din punct de vedere legal, vor fi "salvați" de Guvern
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 sep 2016

Prevederile legale în baza cărora cetățenii străini care lucrează pe platformele petroliere din Marea Neagră, în special cei din state non-UE, beneficiau de facilități speciale la acordarea vizelor de scurtă ședere în România, în baza unei hotărâri de Guvern din 2013, și-au încetat valabilitatea pe 12 august, lăsându-i pe petroliștii offshore străini într-un "no man’s land" legal, din care actualul Executiv își propune să-i scoată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"HG-ul din 2013 a avut valabilitate limitată, de 3 ani. Deși intenția legiuitorului a fost aceea ca, până la expirarea perioadei de aplicare a acestei hotărâri, să se adopte un cadru legislativ care să guverneze în integralitate desfășurarea activităților de explorare și exploatare a resurselor naturale în platoul continental român al Mării Negre, inclusiv cu privire la accesul lucrătorilor străini în România, până în momentul de față nu s-a reușit adoptarea acestui cadru normativ", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de HG elaborat recent de Ministerul Energiei.

Proiectul reglementează obținerea vizelor de către cetățenii străini care lucrează pe instalații petroliere offshore în zona românească a Mării Negre și este identic în prevederi cu HG-ul din 2013.

Ford suspendă planurile de a produce o nouă gamă de vehicule compacte destinate unor piețe emergente ca India și China CITEȘTE ȘI Ford suspendă planurile de a produce o nouă gamă de vehicule compacte destinate unor piețe emergente ca India și China

Astfel, cetățenilor străini, care urmează să desfășoare activități pe instalații offshore aflate într-o zonă maritimă, le va fi acordat dreptul de intrare și de ședere în România, în baza unei vize de scurtă ședere, care va permite mai multe intrări în țară, în scop de afaceri. ”Viza se acordă pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 5 ani, cu respectarea duratei de ședere de maximum 90 de zile, în cursul oricărei perioade de 180 de zile”, se arată în proiect.

Viza se acordă în condițiile unui bilet de călătorie valabil până la destinație sau, în cazul conducătorilor auto, a unui permis de conducere, cartea verde și documentele de înmatriculare ale autovehiculului. În plus, cetățeanul străin trebuie să aibă asigurare medicală și un document justificativ privind scopul șederii, din partea unei firme române. Acesta trebuie să prezinte și dovada că are, pentru întreținere, o sumă de 50 de euro pe zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puțin de 500 de euro.

Cele mai importante perimetre de explorare de resurse de hidrocarburi din Marea Neagră sunt cele concesionate de consorțiile ExxonMobil-OMV Petrom și Lukoil-Romgaz.

Guvernul mai arată, în nota de fundamentare, că, la nivel mondial, există un număr limitat de operatori cu specializarea și experiența necesare în astfel de operațiuni, iar personalul implicat este compus din specialiști de diferite naționalități, din state membre ale Uniunii Europene, inclusiv români, dar mai ales din state non-membre ale UE.

Guvernul Irlandei a decis să conteste decizia UE referitoare la taxele Apple CITEȘTE ȘI Guvernul Irlandei a decis să conteste decizia UE referitoare la taxele Apple

Modelul de lucru presupune conlucrarea unor echipe multidisciplinare de specialiști cu înaltă calificare și experiență profesională în domeniu, angajați ai unor companii naționale sau internaționale sau personal detașat și care provin din diverse țări, atât țări membre ale Uniunii Europene, cât și state terțe. Acest model presupune, de asemenea, ca desfășurarea activităților specifice explorării și exploatării pe o platformă maritimă să se efectueze prin implementarea unui sistem rotativ, în care personalul este schimbat în permanență, prin rotație, la perioade fixe de timp, care de regulă nu depășesc mai mult de 29 de zile, mai explică Executivul.

"În alte state precum Olanda, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Canada și Statele Unite ale Americii, există reglementări speciale pentru ,,lucrătorii offshore”, adică pentru lucrătorii din domeniul explorării și exploatării resurselor naturale în zona economică exclusivă, marea teritorială și zona contiguă, ce lucrează în acest sistem rotativ și care provin din diverse state. România nu are încă asemenea reglementări, iar necesitatea asigurării unui flux continuu al personalului și numărul mare al lucrătorilor implicați creează dificultăți în îndeplinirea conformă și în timp util a formalităților necesare pentru obținerea și prelungirea documentelor pentru admisie/ședere a lucrătorilor străini, în condițiile actuale ale legislației, aspecte care pot pune în pericol desfășurarea în condiții optime a proiectelor de explorare-dezvoltare a rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagră", își justifică Guvernul demersul.

De asemenea, în legislația europeană, "lucrătorul offshore"  este definit ca fiind ,,o persoană care lucrează pe o instalație offshore aflată în apele teritoriale sau într-o zonă maritimă de exploatare economică exclusivă a statelor membre, astfel cum sunt definite în dreptul maritim internațional, și care revine regulat, pe cale maritimă sau aeriană, pe teritoriul statelor membre", această categorie de cetățeni străini care lucrează pe o platformă petrolieră maritimă putând beneficia de reguli speciale și derogatorii de la regulile generale privind condițiile de intrare pe teritoriul statelor membre UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale marea neagra
platforme petroliere maritime
perimetrul neptun deep
omv petrom
exxonmobil
lukoil
romgaz
perimetrul trident
gaze naturale offshore
redevente petroliere
redevente
gaze naturale