Petrolul crește pentru a patra ședință consecutiv. Investitorii așteaptă reducerea producției din ianuarie, încurajați de oficialii statelor OPEC

Petrolul crește pentru a patra ședință consecutiv. Investitorii așteaptă reducerea producției din ianuarie, încurajați de oficialii statelor OPEC
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 28 dec 2016

Prețurile petrolului cresc miercuri pentru a patra ședință, ceea ce reflectă încrederea investitorilor în promisiunea producătorilor de a reduce producția de la începutul anului viitor. Oficialii OPEC au transmis, în ultimele două zile, asigurări privind planul de a diminua producția, susținând optimismul din piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

 “Îmi amintesc că, acum un an, Arabia Saudită spunea că va continua să inunde piața cu petrol. Acum, avem primul acord de reducere a producției dintre OPEC și ceilalți producători. Energia a avut o revenire incredibilă, iar noul an se arată luminos”, spune Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group, într-o notă.

Cotațiile petrolului au avansat cu circa 25% de la jumătatea lunii noiembrie, în urma acordului Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a reduce producția.

OPEC a încheiat, în noiembrie, primul acord de reducere a producției din ultimii 8 ani, convenind tăierea producției zilnice cu 1,2 milioane de barili, la 32,5 milioane de barili. Luna aceasta, producători din afara cartelului s-au alăturat planului de tăiere a producției, pentru a susține revenirea prețurilor, convenind reducerea producției cu 600.000 de baril de petrol pe zi. 

ANRE: Energia electrică pentru populație se va ieftini cu până la 9,04% în 2017 CITEȘTE ȘI ANRE: Energia electrică pentru populație se va ieftini cu până la 9,04% în 2017

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, a afirmat marți că anticipează respectarea acordului de reducere a producției.

“Deși suntem rivali, avem totuși o înțelegere”, a spus ministrul, citat de agenția de șiri Shana.

Tot marți, Venezuela a anunțat că va participa la reducerea producției OPEC, printr-o diminuare a producției proprii cu 95.000 de barili pe zi.

Astăzi, ministrul Petrolului din Irak, Jabar Ali al-Luaibi, a anunțat, în cadrul unei vizite în Kuweit, că țara sa va reduce producția de țiței, din ianuarie, cu 200.000-210.000 de barili pe zi. Acesta a adăugat că prețurile petrolului ar putea avansa, în opinia sa, la 60 de dolari pe baril, datorită acordului de reducere a producției, potrivit agenției de știri din Kuweit, KUNA.

Totuși, nu toți investitorii sunt siguri că statele vor respecta cotele de tăiere a producției, existând riscul ca unii producători să trișeze.

Arabia Saudită anticipează o majorare considerabilă a prețului petrolului, bugetându-și venituri în creștere cu 46% CITEȘTE ȘI Arabia Saudită anticipează o majorare considerabilă a prețului petrolului, bugetându-și venituri în creștere cu 46%

 “Am putea vedea unele reduceri ale producției, dar unii exportatori ar putea fi tentați să pompeze mai mult petrol pe piață la prețurile mai atractive”, afirmă Tim Evans, analist la Citi Futures, citat de MarketWatch.

Datele privind stocurile de petrol din SUA urmează să fie anunțate mâine, după ce publicarea lor a fost amânată cu o zi. Un grup de 5 analiști contactați de Reuters estimează, în medie, o reducere a stocurilor de 1,5 milioane de barili.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
kuweit
arabia saudita
irak
iran
opec
venezuela
cotatii
preturi
productie
acord