Polonia amendează Gazprom cu 57 de milioane de dolari din cauza proiectului Nord Stream 2

Polonia amendează Gazprom cu 57 de milioane de dolari din cauza proiectului Nord Stream 2
scris 3 aug 2020

Autoritatea de Concurență din Polonia (UOKiK) a anunțat luni că a amendat grupul rus Gazprom cu 213 milioane zloți (57 milioane de dolari) din cauza lipsei de cooperare privind lucrările la proiectul Nord Stream 2, transmite Reuters.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina, scrie Agerpres.

CONFIRMARE OMV Petrom va prelua o participație mai mare în proiectul Han Asparuh din Bulgaria. Prețul rămâne același: 27 milioane euro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OMV Petrom va prelua o participație mai mare în proiectul Han Asparuh din Bulgaria. Prețul rămâne același: 27 milioane euro

Polonia susține că Nord Stream 2 este o amenințare la adresa securității energetice a Europei, avertizând că acest proiect va consolida și mai mult poziția dominantă de care se bucură Gazprom pe piața gazelor naturale din Europa.

UOKiK analizează de câțiva ani proiectul Nord Stream 2 și argumentează că societatea mixtă dintre Gazprom și cele cinci companii europene subminează concurența.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
polonia
nord stream 2