Prețul aluminiului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani și jumătate, din cauza sancțiunilor impuse de SUA grupului rus Rusal

Prețul aluminiului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani și jumătate, din cauza sancțiunilor impuse de SUA grupului rus Rusal
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2018

Prețul aluminiului a atins luni, la Londra, cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani și jumătate, continuând creșterea record înregistrată săptămâna trecută, investitorii analizând posibilitatea ca grupul United Rusal să reducă producția după excluderea sa de pe piețele occidentale, în urma sancțiunilor americane, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cotația aluminiului a avansat cu 5%, cea mai mare creștere după noiembrie 2011, și a închis la 2.399 dolari tona, la bursa de metale din Londra. În timpul tranzacțiilor, prețul metalului a atins 2.403 dolari tona, cel mai ridicat nivel după septembrie 2011, scrie News.ro.

Săptămâna trecută, prețul aluminiului a urcat cu 12%, în urma sancțiunilor impuse de Statele Unite unor oligarhi și companii din Rusia, care au provocat unde de șoc în lanțul de aprovizionare cu metale la nivel global.

STUDIU Majoritatea jocurilor de Android pentru copii colectează date abuziv CITEȘTE ȘI STUDIU Majoritatea jocurilor de Android pentru copii colectează date abuziv

Companii mari, între care Rio Tinto Group și Glencore, au declarat deja forță majoră în cazul unora dintre contracte, în urma sancțiunilor, iar atenția se îndreaptă acum către riscul ca Rusal să fie obligată să reducă producția, ceea ce ar amplifica un deficit observat pe piețe din afara Chinei.

”Avem un posibil scenariu în care piețele americane și europene nu vor mai avea acces la Rusal și vor fi obligate să redirecționeze unități către clienți de pe alte piețe. Dacă facem calculul, vor fi provocări semnificative, există o posibilitate clară de a fi nevoiți să reducă producția”, a declarat Nicholas Snowdon, analist în domeniul metalelor la Deutsche Bank.

Acțiunile Rusal au scăzut luni cu 30% la bursa din Hong Kong, după ce au pierdut jumătate din valoare săptămâna gtrecută, traderii și analiștii analizând impactul sancțiunilor. Este probabil ca Rusal să aibă în vedere vânzarea produselor sale pe piețe alternative din Orientul Mijlociu, Turcia și China, pentru a compensa pierderea exporturilor către cumpărătorii occidentali, a spus Susan Bates, analist la Morgan Stanley.

Viitorul producătorilor de aluminiu ai Rusal din Irlanda și Jamaica este pus sub semnul întrebării, în timp ce cumpărătorii caută alți furnizori, a spus Bates.

Stocurile de aluminiu din depozitele LME au crescut luni cu 1,1%, continuând avansul de 6,7% consemnat săptămâna trecută, traderii încercând să depoziteze metalul produs de Rusal înainte de termenul limită de la care bursa a anunțat că nu va mai accepta metalul produs de grupul rus.

Cotația nichelului, metalul cu cele mai bune performanțe din acest an, a închis luni la cel mai ridicat nivel după luna mai 2015, stocurile continuând să scadă la bursă. Prețul cuprului a crescut cu 1,2%, iar cel al zincului cu 0,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
aluminiu
rusal