Prețul petrolului WTI, de referință în SUA, trece de 80 de dolari/baril pentru prima dată din 2014

Prețul petrolului WTI, de referință în SUA, trece de 80 de dolari/baril pentru prima dată din 2014
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 oct 2021

Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință în SUA, a depășit vineri prețul 80 de dolari/baril pentru prima dată din noiembrie 2014.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Referința americană a urcat cu peste 2%, până la 80,09 dolari/baril. Ulterior, barilul WTI și-a temperat avansul, coborând ușor sub 80 dolari/baril.

ULTIMA ORĂ Premieră îngrijorătoare: Ministerul Energiei vrea să secretizeze date esențiale despre securitatea sistemului energetic la iarnă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Premieră îngrijorătoare: Ministerul Energiei vrea să secretizeze date esențiale despre securitatea sistemului energetic la iarnă

Totodată, referința internațională Brent a înregistrat vineri o creștere de circa 1,7%, la 83,3 dolari/baril.

Prețurile petrolului au crescut puternic în ultima perioadă, evoluții similare având și prețurile la gaze naturale sau cărbune.

Săptămâna trecută, petrolul Brent a depășit 80 de dolari/baril, nivelul maxim al ultimilor 3 ani, confirmând criza globală de pe piața energiei, pe care cererea avansează într-un ritm mult mai rapid decât oferta și nivelul stocurilor.

Îngrijorările pe partea de ofertă au apărut ca urmare redresării rapide a cererii de carburanți, după ce epidemia provocată de varianta Delta a noului coronavirus și uraganul Ida au afectat producția de țiței din Statele Unite.

Vineri, prețurile au primit un nou impuls după ce Departamentul pentru Energiei al SUA a anunțat că nu are "deocamdată" în plan să umble la rezerva strategică de petrol pentru a tempera creșterea prețurilor la carburanți. Prețurile scăzuseră ieri, pentru a doua zi consecutiv, pe fondul informațiilor apărute în Financial Times potrivit cărora SUA ia în calcul să vândă din rezervele sale strategice de țiței.

 

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
petrolul
preturi petrol
brent
wti
pret petrol
titei
cotatii petrol
cotatie brent
wti 80