Prețurile gazelor la nivel mondial sunt încă volatile, chiar dacă Europa este într-o situație mai bună

Prețurile gazelor la nivel mondial sunt încă volatile, chiar dacă Europa este într-o situație mai bună
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2023

Prețurile globale ale gazelor sunt așteptate să rămână volatile, chiar dacă Europa este mai bine poziționată pentru iarna acestui an, au declarat directori din industrie, la o conferință de marți, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile globale ale gazelor au crescut la maxime istorice anul trecut, după ce Rusia a oprit livrările cu gaze către Europa, ceea ce a determinat blocul să importe cantități record de gaze naturale lichefiate (GNL) și a făcut ca prețurile spot asiatice să atingă maxime istorice, scrie News.ro.

GRAFIC Ungaria a importat un volum de gaze record din România CITEȘTE ȘI GRAFIC Ungaria a importat un volum de gaze record din România

Michael Lewis, CEO al companiei germane de utilități Uniper, a declarat că, în timp ce piața europeană a gazelor naturale este mult mai bine poziționată în acest an datorită cererii industriale reduse și nivelurilor de stocare mai ridicate, prețurile gazelor europene au rămas supuse volatilității.

”Cel mai important lucru este poziția stocurilor, este mult mai bună anul acesta, am atins deja ținta de 90%”, a spus Lewis într-un interviu acordat marți, în marginea conferinței Gastech din Singapore.

"Avem toți factorii potriviți, dar prețul este foarte sensibil... Elasticitatea prețului s-a schimbat. Este volatilă, iar situația este potențial fragilă. Temperatura este factorul cheie care va cauza probabil o fluctuație foarte semnificativă a prețurilor, dar cred că vom putea face față acesteia ", a spus el.

Între timp, un director executiv la Chevron a declarat marți că piața globală spot de GNL este de așteptat să rămână volatilă până în 2025 și chiar și o iarnă normală în Europa ar putea fi dificilă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze.

”Pe măsură ce intrăm în această iarnă, dacă este o iarnă normală, ar putea fi o perioadă foarte dificilă pentru unii dintre europeni, precum Germania și alte țări”, a declarat Freeman Shaheen, șeful Chevron al afacerilor globale cu gaze.

FOTO Primele grinzi au fost montate pe Autostrada Moldovei CITEȘTE ȘI FOTO Primele grinzi au fost montate pe Autostrada Moldovei

Prețurile de iarnă ale GNL, care sunt scumpe în comparație cu cărbunele, i-ar putea descuraja unii cumpărători din Asia, a declarat Russell Hardy, directorul general al Vitol, cel mai mare comerciant independent de petrol din lume.

”Veți continua să vedeți că Pakistanul, într-o oarecare măsură India, într-o oarecare măsură China... vor alege să nu consume GNL la aceste prețuri și vor folosi alți combustibili. Nu există încă suficient GNL pentru a circula, iar dacă vreunul dintre eventualele evenimente secundare negative ale vremii sau întreruperi a aprovizionării au loc în această iarnă, volatilitatea va reveni”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
europa
pret