Prețurile petrolului au crescut, susținute de estimările AIE privind o ofertă strânsă în 2024

Prețurile petrolului au crescut, susținute de estimările AIE privind o ofertă strânsă în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2024

Prețurile petrolului au crescut joi cu 1,7% deoarece Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a anticipat o piață cu o ofertă mai strânsă în 2024 și și-a mărit estimarea cu privire la creșterea cererii de petrol în acest an, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures pentru țițeiul Brent pentru luna mai au crescut cu 1,45 dolari, sau cu 1,7%, la 85,48 dolari pe baril, după ce în timpul tranzacțiilor au atins un maxim de 85,53 dolari, cel mai mare de la începutul lunii noiembrie, scrie News.ro.

EXCLUSIV Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarnița: licitația pentru studiul de fezabilitate, prelungită cu 1 lună și jumătate, la cererea unor potențiali ofertanți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarnița: licitația pentru studiul de fezabilitate, prelungită cu 1 lună și jumătate, la cererea unor potențiali ofertanți

Prețul țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) pentru aprilie a crescut cu 1,71 dolari, sau 2,1%, la 81,42 dolari pe baril.

Prețul petrolului Brent s-a stabilit miercuri la peste 84 de dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie, ambele valori de referință consemnând câștiguri de aproape 3%.

”Este posibil ca piața să fi fost pregătită pentru achiziții ulterioare, după ce loviturile cu drone ucrainene au deteriorat trei rafinării de petrol rusești și stocurile din SUA au scăzut săptămâna trecută, dar piața a primit o nouă creștere din raportul lunar al pieței petrolului de joi, al Agenției Internaționale pentru Energie”, a spus Tim Evans, un analist independent al pieței petroliere.

AIE și-a mărit estimarea cu privire la creșterea cererii de petrol în 2024 pentru a patra oară din noiembrie, deoarece atacurile Houthi perturbă transportul maritim la Marea Roșie, dar a avertizat că ”încetinirea economică globală acționează ca factor advers suplimentar pentru utilizarea petrolului”.

AIE anticipează că cererea de petrol va crește cu 1,3 milioane de barili pe zi în 2024, cu 110.000 de barili pe zi mai mult față de luna trecută, dar tot mai mică decât creșterea de 2,3 milioane de barili pe zi de anul trecut.

AIE și-a redus, de asemenea, prognoza de aprovizionare pentru 2024 și acum se așteaptă ca oferta de petrol să crească cu 800.000 bpd, până la 102,9 milioane bpd în acest an.

CONFIRMARE Romgaz cumpără parcuri fotovoltaice și/sau eoliene CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz cumpără parcuri fotovoltaice și/sau eoliene

Ministerul rus al Energiei a declarat că se așteaptă la o creștere a exporturilor de țiței din cauza întreruperii activității rafinăriilor.

Miercuri, atacurile cu drone ucrainene asupra instalațiilor de rafinare din Rusia au continuat pentru a doua zi, vizând patru mari rafinării de petrol.

Exporturile maritime de carburanți ale Rusiei au scăzut cu 1,5% față de luna precedentă, în februarie, din cauza timpului de oprire a rafinăriei ca urmare a atacurilor și incendiilor cu drone din Ucraina.

Daunele aduse rafinăriilor ar putea reduce producția de benzină din Rusia cu peste 10%, a declarat Dennis Kissler, vicepreședinte senior pentru tranzacționare la BOK Financial, adăugând că mulți traderi consideră că aprovizionarea cu combustibil mai restrânsă va continua pe termen scurt.

Între timp, în SUA, stocurile de țiței și benzină au scăzut săptămâna trecută, au arătat miercuri datele guvernamentale, la benzinării fiind așteptate prețuri mai mari în următoarele săptămâni, deoarece întreruperile majore ale activității rafinăriilor au redus aprovizionarea înainte de sezonul de vară.

Prețurile de producție din SUA au crescut cu 0,6% în februarie, parțial pentru că prețurile benzinei au crescut cu mai mult decât estimările pentru un avans de 0,3%.

Traderii văd acum o șansă de 63,5% ca Rezerva Federală să reducă dobânzile în iunie, potrivit instrumentului CME FedWatch, în scădere de la 67% înainte de date.

Ratele mai mici ale dobânzilor reduc costurile împrumuturilor de consum, ceea ce poate stimula creșterea economică și cererea de petrol.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret