Prețurile petrolului, estimate să rămână la aproape de 80 de dolari pe baril în 2024

Prețurile petrolului, estimate să rămână la aproape de 80 de dolari pe baril în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 ian 2024

Prețurile internaționale ale petrolului vor rămâne probabil aproape de 80 de dolari pe baril în 2024, a arătat un sondaj Reuters, analiștii anticipând că o creștere economică slabă la nivel global va limita cererea, în timp ce tensiunile geopolitice ar putea oferi un sprijin. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiștii se întreabă dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților (OPEC+) va fi capabilă să mențină reducerile de producție, pentru a susține piața, arată News.ro.

Țițeiul Brent, de referință la nivel global, a avut un preț mediu de aproximativ 82,17 dolari pe baril în 2023, când a fost cu 10% sub cel consemnat în 20222, deoarece dolarul american puternic, stimulat de un mediu financiar cu rate ale dobânzilor ridicate, și cererea redusă din partea consumatorului de top, China a avut un efect negativ.

2024 aduce taxele mărite de către Guvern - Impozitul pe cifra de afaceri, restricții tot mai dure la microîntreprinderi, creșteri de TVA și de accize, povară mai mare pentru PFA, obligativitatea eFactură CITEȘTE ȘI 2024 aduce taxele mărite de către Guvern - Impozitul pe cifra de afaceri, restricții tot mai dure la microîntreprinderi, creșteri de TVA și de accize, povară mai mare pentru PFA, obligativitatea eFactură

Un sondaj realizat în rândul a 34 de economiști și analiști estimează că prețul țițeiului Brent va avea o medie de 82,56 de dolari în 2024, în scădere față de consensul de 84,43 de dolari din noiembrie.

Tițeiul american va avea un preț mediu de 78,84 de dolari în 2024, potrivit analiștilor, care cu o lună în urmă se așteptau la un preț mediu de 80,50 de dolari pe baril.

”Pe partea cererii, nu ne așteptăm la un impuls prea mare în lunile care urmează. Există încă un semn de întrebare în spatele ofertei. Există multe îndoieli (cu privire la faptul dacă) alianța OPEC+ va fi capabilă să reducă oferta, așa cum s-a decis recent”, a declarat Thomas Wybierek, analist la NORD Landbk.

Luna trecută, producătorii de petrol din OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită, au convenit să reducă voluntar producția de petrol cu alte aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi, pentru începutul anului viitor.

În total, OPEC+ reduce cu aproximativ 6 milioane de barili pe zi producția sa, iar cota sa de piață a scăzut la 27%.

”Deși este dificil să se mențină cooperarea cu toți membrii OPEC+, în acest moment și la nivelul prețurilor, toți membrii susțin prețurile mai mari ale petrolului”, a declarat John Paisie, președintele Stratas Advisors.

Amenzi pentru deducerea artificială a unor cheltuieli pe firmă, inclusiv pentru a preveni externalizarea profiturilor CITEȘTE ȘI Amenzi pentru deducerea artificială a unor cheltuieli pe firmă, inclusiv pentru a preveni externalizarea profiturilor

De asemenea, analiștii intervievați au spus că riscurile geopolitice vor menține volatile prețurile petrolului în lunile următoare.

”Credem că va exista o preocupare mai mare cu privire la geopolitică în 2024 decât în 2023 – iar prima de risc asociată va fi substanțial mai mare”, a adăugat Paisie.

Ciocnirile militare dintre Israel și Hamas au stârnit îngrijorarea că un conflict mai larg ar putea afecta aprovizionarea din Orientul Mijlociu, cea mai mare regiune furnizoare cu petrol din lume. Ultimele atacuri asupra navelor din Marea Roșie au provocat temeri de perturbare a transporturilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petro
2024
80 dolari
baril