Primarul Fritz le explică timișorenilor de ce nu este căldură și vrea ''o soluție națională''

Primarul Fritz le explică timișorenilor de ce nu este căldură și vrea ''o soluție națională''
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 oct 2021

Primarul Dominic Fritz a declarat că de la începutul anului, prețul gazului "a explodat" și nimeni nu poate face față singur, nici societatea din subordine, Colterm, și cere "o soluție națională".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deși temperaturile sunt foarte scăzute, zecile de mii de abonați din Timișoara, persoane fizice, școli, spitale racordate la sistemul centralizat de încălzire, nu au primit încă agent termic, iar mai multe unități de învățământ din municipiu au anunțat că vor trece online din cauza frigului din clase, scrie Agerpres.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol, Gaze (FPPG) și OMV Petrom.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Primarul Dominic Fritz justifică, într-un comunicat, că este important să înțelegem în ce situație suntem și că doar într-o săptămână prețul gazului a crescut de la 550 de lei la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de patru ori.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

"Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate și din păcate Colterm nu face excepție. Astăzi costurile sunt în jur de 2.000.000 de lei pe zi; 1.000.000 de euro la două zile. În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100.000.000 de lei pe lună (...)", spune Fritz.

Edilul explică faptul că de aproape doi ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70.000.000 de lei "acumulați ca datorie în ultimii ani".

Primăria a început să plătească datoriile istorice și s-a ajuns la zi și cu plata facturilor curente, de la începutul anului fiind decontate pentru Colterm 132.000.000 de lei

Municipiul și-a asumat plata a 50.000.000 de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz și 35.000.000 de lei datorii bancare ale Colterm, obligații parafate și neonorate până acum.

"Plata zilnică, în avans, (spre furnizorul de gaz, n.r.) înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și Primăria este sub presiunea: dacă nu plătim, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli. Într-un scenariu normal, Colterm era anul acesta, pe o direcție de redresare (...). Am restructurat activitățile Colterm, numărul de directori și al angajaților, care nu au legătură cu produc?ia de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecția membrilor Consiliului de administrație asistat de un expert independent. Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul orașului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanță pentru un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic. Problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăți", spune primarul Dominic Fritz.

Edilul adaugă că pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională.

"Știu că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni. Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament. Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală", afirmă Dominic Fritz. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dominic fritz
caldura
timisoara