Primele achiziții comune de gaze ale statelor UE ar putea fi convenite până la vară

Primele achiziții comune de gaze ale statelor UE ar putea fi convenite până la vară
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2023

Comisia Europeană și-a propus ca țările membre UE să înceapă achizițiile comune de gaze "până la vară", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, în ideea de a ajuta statele membre să își umple depozitele de gaze și a evita o criză de aprovizionarea în iarna următoare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La finalul primei reuniuni a reprezentanților țărilor membre pentru coordonarea achizițiilor comune de gaze, care a avut loc luni, Maros Sefcovic a spus că a îndemnat statele membre să interacționeze rapid cu jucătorii de pe piețele lor pentru a estima cantitățile de gaze pe care le vor achiziționa în comun, scrie Agerpres.

Smithfield semnează o nouă achiziție strategică în România. Tranzacția, pe masa Concurenței CITEȘTE ȘI Smithfield semnează o nouă achiziție strategică în România. Tranzacția, pe masa Concurenței

Sefcovic a mai spus că a cerut mediului industrial să confirme dacă este interesată să se alăture schemei UE privind achizițiilor comune de gaze, care potrivit speranțelor executivul comunitar va ajuta Europa să își reumple depozitele golite și să negocieze prețuri mai mici cu furnizorii grație utilizării puterii colective de cumpărare a țărilor membre UE.

"Lucrăm pe baza unui program strict pentru a ne pregăti în vederea iernii următoare și pentru sezonul de reumplere a depozitelor", a precizat Maros Sefcovic într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, unii oficiali UE spun că anumite firme mari din sectorul energetic și-au exprimat reticența în a participa la achizițiile comune de gaze, deoarece ele pot negocia deja propriile lor acorduri cu furnizorii și au îndoieli că schema UE va permite obținerea unor prețuri mai mici.

Comisia Europeană intenționează să dea publicității, la începutul primăverii, informațiile privind cantitățile de gaze pe care statele europene intenționează să le cumpere în comun, pentru a putea atrage oferte din partea furnizorilor.

Țările UE trebuie să se asigure că firmele lor locale iar parte la agregarea cererii de gaze cu volume echivalente cu 15% din cantitate de gaze necesară pentru a umple depozitele de gaze ale unei țări până la 90% din capacitate.

La nivelul întregului bloc comunitar, această cerință de 15% ar fi echivalentă cu o cantitate de 13,5 miliarde metri cubi de gaze, adică o mică parte din importurile totale de gaze ale blocului comunitar, care în 2021, potrivit datelor Eurostat, s-au situat la 338 miliarde metri cubi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
ue