Exporturile de petrol iraniene au atins noi maxime

Exporturile de petrol iraniene au atins noi maxime
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 ian 2023

Exporturile de petrol iraniene au atins noi maxime în ultimele două luni ale anului 2022 și au început 2023 în forță, în pofida sancțiunilor americane, susținute de livrările mai mari către China și Venezuela, potrivit companiilor care urmăresc fluxurile, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Exporturile de petrol ale Teheranului au fost limitatecdin 2018, când fostul președinte american Donald Trump, a retras SUA din acordul nuclear din 2015 și a reimpus sancțiuni menite să reducă exporturile de petrol și veniturile asociate ale guvernului iranian, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Șeful ANAF amenință OMV CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șeful ANAF amenință OMV

Livrările îm străinătate au crescut în timpul mandatului succesorului său, președintele Joe Biden, care a încercat să relanseze acordul nuclear, și a atins, potrivit unor estimări, cel mai ridicat nivel din 2019.

Această creștere vine în pofida unor factori negativi, cum ar fi blocajul negocierilor legate de acordul nuclear și concurența din partea țițeiului rusesc la preț redus.

Firma de consultanță în domeniul energiei SVB International a declarat că exporturile de țiței ale Iranului din decembrie au fost în medie de 1,137 milioane de barili pe zi, în creștere cu 42.000 bpd față de noiembrie și cea mai mare cifră pe care SVB a raportat-o pentru 2022, pe baza estimărilor anterioare.

”În comparație cu administrația Trump, nu a existat nicio represiune sau acțiune serioasă împotriva exporturilor de petrol ale Iranului. Exporturile din ianuarie au fost până acum puternice ca în lunile precedente”, a spus Sara Vakhshouri, de la SVB.

"Scăderea cererii chineze și livrările Rusiei către China au reprezentat o provocare majoră pentru ei. Majoritatea petrolului iranian merge încă în Orientul Îndepărtat, în cele din urmă China. Iranul ajută și Venezuela să-și exporte petrolul", a arătat Vakhshouri.

Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate la Casa Albă, a declarat că aplicarea sancțiunilor de către administrație este robustă și ”cifrele macroeconomice ale Iranului arată clar acest lucru”.

”Nu am avut și nu vom ezita să luăm măsuri împotriva evitării sancțiunilor, împreună cu sancțiuni împotriva comerțului cu rachete și drone al Iranului și încălcări ale drepturilor omului împotriva poporului iranian”, a spus Watson.

Departamentul pentru Trezorerie a impus sancțiuni la sfârșitul anului trecut împotriva unei rețele de contrabandă cu petrol legată de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran.

Șeful ANAF, despre cei care câștigă bani din rețelele de socializare: Sunt multe milioane de lei pe care le-am luat anul trecut de la cei care nu au declarat aceste venituri CITEȘTE ȘI Șeful ANAF, despre cei care câștigă bani din rețelele de socializare: Sunt multe milioane de lei pe care le-am luat anul trecut de la cei care nu au declarat aceste venituri

Firma de consultanță Petro-Logistics, care urmărește oferta de petrol, a declarat că înregistrează, de asemenea, o tendință ascendentă a exporturilor de țiței iraniene, care, în opinia sa, în decembrie au atins cel mai ridicat nivel din martie 2019.

Kpler, o firmă de informații despre date, a stabilit exporturile de țiței iraniene la 1,23 milioane bpd în noiembrie, cel mai mare din august 2022 și aproape la egalitate cu volumul de 1,27 milioane bpd din aprilie 2019, deși acestea au scăzut la puțin sub 1 milion bpd în decembrie.

Ministerul Petrolului din Iran nu a răspuns unei solicitări de comentarii privind exporturile.

Proiectul de buget de stat al Iranului se bazează pe livrări și mai mari de petrol, de 1,4 milioane de barili pe zi, a relatat săptămâna aceasta agenția de știri semi-oficială Fars.

China este cel mai mare client al Iranului. Pentru a evita sancțiunile, majoritatea exporturilor de țiței ale Iranului către China sunt renumite ca țiței din alte țări, potrivit analiștilor, inclusiv FGE.

Iranul a spus în trecut că au fost falsificate documente pentru a ascunde originea încărcăturilor iraniene.

De asemenea, Iranul și-a extins anul trecut rolul în Venezuela, tot sub sancțiunile SUA, trimițând petrol ușor pentru rafinare și diluanți, pentru a produce țiței exportabil.

Nu există o cifră definitivă pentru exporturile de petrol iraniene și estimările se încadrează adesea într-o gamă largă.

Companiile de urmărire a tancurilor petroliere folosesc diverse metode pentru a urmări fluxurile, inclusiv date prin satelit, date de încărcare a porturilor și informații umane.

Iranul nu publică cifre, în general.

Potrivit unei alte firme de analize, Vortexa, importurile Chinei de petrol iranian au atins în decembrie un nou record de 1,2 milioane bpd, în creștere cu 130% față de un an mai devreme.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
iran