Producătorii de panouri solare din Europa cer UE să ia măsuri urgente pentru a susține firmele locale

Producătorii de panouri solare din Europa cer UE să ia măsuri urgente pentru a susține firmele locale
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2024

Industria europeană de producție a panourilor solare a solicitat Uniunii Europene să intervină cu măsuri de urgență pentru a evita închiderea firmelor locale, sub presiunea prețurilor generate de importurile chineze, conform unei scrisori consultate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mai multe companii europene producătoare de panouri solare au anunțat în ultimele luni planuri de închidere a fabricilor, invocând presiunea exercitată de o avalanșă de importuri și de un surplus al pieselor de panouri solare care s-au adunat în depozitele europene și au determinat scăderea prețurilor, scrie News.ro.

Un judecător anulează pachetul salarial \ CITEȘTE ȘI Un judecător anulează pachetul salarial "de neînțeles” al lui Elon Musk pentru Tesla, în valoare de 56 de miliarde de dolari

Într-o scrisoare adresată Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, grupul industrial European Solar Manufacturing Council (ESMC) a avertizat că, fără un ajutor rapid, UE risca să piardă peste jumătate din capacitatea sa operațională de producție de module fotovoltaice solare, în câteva săptămâni.

"În următoarele 4-8 săptămâni, producătorii majori de module fotovoltaice din UE și furnizorii lor europeni sunt pregătiți să închidă liniile de producție dacă nu se implementează măsuri de urgență substanțiale", se arată în scrisoare, datată 30 ianuarie.

ESMC a cerut UE să lanseze măsuri de urgență, inclusiv un program pentru achiziționarea excedentelor de stocuri de module solare ale UE, pentru a atenua suprasolicitarea, și să schimbe regulile privind ajutorul de stat pentru a sprijini producătorii locali de energie solară.

Dacă aceste măsuri nu pot fi luate rapid, UE ar trebui să ia în considerare și măsuri de "salvaguardare", care pot include tarife și cote pentru a contracara un val de importuri, se arată în scrisoare.

Europa extinde rapid energia solară, instalând anul trecut o capacitate record de 56 GW. Cu toate acestea, această creștere rapidă este crucială pentru atingerea obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice și depinde în mare măsură de componente importate din China, ceea ce a determinat unele grupuri industriale să se opună tarifelor care ar putea perturba aprovizionarea din China și ar putea încetini implementarea energiei verzi.

Meyer Burger, din Elveția, este una dintre companiile europene care se confruntă cu probleme, anunțând în acest luna planuri de închidere a fabricii sale din Germania, dacă guvernul nu va oferi finanțarea promisă.

viewscnt
Afla mai multe despre
panouri solare
europa