Ministerul Energiei anunță repornirea grupului energetic de la Paroșeni pentru 14 zile consecutiv, o premieră în ultimii ani. Grupul funcționa câte cinci zile pe săptămână, având nevoie de 2.000 de tone de huilă zilnic

Ministerul Energiei anunță repornirea grupului energetic de la Paroșeni pentru 14 zile consecutiv, o premieră în ultimii ani. Grupul funcționa câte cinci zile pe săptămână, având nevoie de 2.000 de tone de huilă zilnic
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2024

Ministerul Energiei anunță repornirea grupului energetic de la Paroșeni pentru 14 zile consecutiv, o premieră în ultimii ani. Termocentrala funcționa cinci zile pe săptămână, odată cu devenirea funcțională a Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ), după ce ani de zile a funcționat doar două zile pe săptămână, Restricțiile erau impuse de cantitatea mare de huilă necesară, respectiv 2.000 de tone zilnic. Totodată, ministrul Sebastian Burduja anunță că deja cantitatea de huilă exploatată a crescut cu 40%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Ministerul Energiei  anunță repornirea grupului energetic de la Paroșeni duminică seara, un moment important ce marchează o funcționare continuă a termocentralei pentru următoarele 14 zile. Aceasta este prima dată după ani de zile când Termocentrala Paroșeni va funcționa fără întrerupere pentru o perioadă atât de lungă”, anunță Ministerul Energiei.

TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom CITEȘTE ȘI TABEL Producția Romgaz a scăzut cu 3% în 2023, cifră inferioară celei de 5% raportate de OMV Petrom

Sursa citată a precizat că, în ultimii ani, termocentrala a funcționat limitat, două zile pe săptămână, cu costuri foarte mari, scrie News.ro.

”Programul a fost modificat la cinci zile funcționare continuă odată cu devenirea funcțională a Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ). Datorită eforturilor și optimizărilor recente, acum centrala poate opera pentru două săptămâni consecutive. Complexul hunedorean necesită aproximativ 2000 de tone de huilă zilnic pentru funcționarea optimă a grupului energetic. Creșterea producției cu circa 200 tone pe zi în ultima perioadă a fost posibilă prin asigurarea echipamentelor necesare unităților miniere. Efortul minerilor și al conducerii fiecărei unități a contribuit semnificativ la atingerea unei producții zilnice de peste 800 de tone”, a mai precizat ministerul.

Instituția stimează că producția de huilă va crește, urmând să fie efectuate 320 de noi angajări pentru a asigura lucrul pe patru schimburi la minele Lonea și Lupeni. În prezent, aceste unități operează pe două schimburi, conform calendarului de punere în siguranță a exploatărilor miniere în orizontul 2032. În următoarele săptămâni, se așteaptă o creștere a producției zilnice cu încă 300 de tone, ajungând la aproximativ 1000 de tone pe zi.

”Acest moment nu este doar un rezultat al noii companii și echipe de conducere, ci și o dovadă a determinării de a depăși provocările și de a asigura o exploatare sigură și eficientă a huilei. Producția de huilă a crescut deja cu peste 40% și vom continua să o creștem.

Cel mai mare producător de bijuterii din lume, Pandora, nu mai folosește argint și aur minier CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător de bijuterii din lume, Pandora, nu mai folosește argint și aur minier

Prin efort susținut și inovare continuă, Valea Jiului demonstrează că este pregătită să își asume un rol cheie în mixul energetic național. Acest succes ne inspiră să continuăm să investim în retehnologizarea mineritului, cu respectarea standardelor BAT, și să ne asigurăm că fiecare român beneficiază de energia și resursele țării noastre”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Ministerul reamintește că CEVJ a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 70 de milioane de lei pentru lunile octombrie și noiembrie, urmat de 350 de milioane de lei pentru perioada decembrie 2023 – iunie 2024.

Aceste fonduri sunt destinate activităților de punere în siguranță a minelor de cărbune, incluzând consolidarea galeriilor și abatajelor, retehnologizarea infrastructurii miniere și majorarea forței de muncă pentru a se respecta standardele internationale de calitate în minerit și normele de securitate și siguranță în muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
paroșeni