Profit Energy.forum: BRM anunță că poate lansa o platformă de produse energetice derivate până la finele anului

Profit Energy.forum: BRM anunță că poate lansa o platformă de produse energetice derivate până la finele anului
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 oct 2018

Investitorii instituționali, însă nu numai ei, ar putea tranzacționa produse energetice derivate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) până la finalul acestui an, BRM având informal acceptul ASF în acest sens, a anunțat președintele Adunării Generale a Acționarilor BRM, Septimiu Stoica, la Profit Energy.forum.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conferința a fost organizată cu sprijinul ExxonMobil și Romgaz, cărora le mulțumim pentru participare

Evenimentul a fost transmis live pe Profit TV, putând fi urmărit AICI

Singurul obstacol în acest sens este inexistența unei contrapărți centrale pe piață, BRM negociind în prezent un parteneriat cu o casă de compensație în vederea tranzacționării produselor derivate.

“Am aplicat și vom obține o licență, multilateral trading facilities, cu produse derivate. Suntem pe cale să deschidem o nouă piață, un sistem alternativ de tranzacționare”, a anunțat Stoica.

Președintele AGA BRM a mai precizat că produsele derivate care ar urma să fie livrate, pentru a închide cercul, vor fi cele ca având suport energia (gaze, energie electrică etc).

Profit Energy.forum - Ministrul Energiei: Gazele din Marea Neagră ne-ar putea transforma în primul producător din UE, dar tot n-am putea concura Rusia CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Ministrul Energiei: Gazele din Marea Neagră ne-ar putea transforma în primul producător din UE, dar tot n-am putea concura Rusia

În acel moment, vor putea investi pe piața de energie din România și investitorii de pe piața de capital, fie că este vorba de fonduri de investiții mari, existente deja, fie prin fonduri dedicate, create special cu acest scop.

În plus, dând exemplul situației de pe piața gazelor, Stoica a avansat ideea ca legiuitorul să elimine monopolul acordat OPCOM pe piața tranzacționării energiei electrice.

“Poate legiuitorul ar trebui să se gândească ca monopolul de tranzacționare să fie eliminat și de pe piața energiei electrice, nu numai a celei de gaze", a punctat acesta.

În opinia sa, principalii beneficiari ai unei astfel de măsuri ar fi, pe lângă furnizori, consumatorii finali, care s-ar asigura că, indiferent de furnizorii pe care-i utilizează, prețurile pe care aceștia le practică sunt prețuri de piață, corecte, care să reflecte echilibrul cererii și ofertei.

viewscnt
Afla mai multe despre
brm
gaze
curent
derivate