Profit Energy.forum - Cristian Secoșan, Delgaz Grid: Ponderea tarifului de distribuție în prețul final e una redusă. Absența investițiilor în rețele poate compromite exploatarea noilor capacități, care pot conduce la scăderea prețurilor

Profit Energy.forum - Cristian Secoșan, Delgaz Grid: Ponderea tarifului de distribuție în prețul final e una redusă. Absența investițiilor în rețele poate compromite exploatarea noilor capacități, care pot conduce la scăderea prețurilor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 oct 2023

Investițiile în rețele de transport și distribuție, esențiale pentru succesul tranziției energetice, sunt mult mai dificil de finanțat comparativ cu cele în producție, în specil de energie regenerabilă, ponderea tarifelor de distribuție în prețul final fiind extrem de scăzută, a avertizat Cristian Secoșan, Director General, Delgaz Grid, la Profit Energy.forum - Ediția a VII-a - A doua iarnă de război în energie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup, Hidroelectrica, Nuclearelectrica 

“Evident că ne trebuie noi capacități de generare, dar dacă le avem și nu facem nimic cu ele (nu întărim rețele pentru a putea prelua producția suplimentară - n.r.) nu ne ajută cu nimic”, a afirmat șeful Delgaz Grid.

Potrivit acestuia, modul de finanțare a elementelor de rețea creează dezechilibre între investițiile în producție și cele din distribuție.

Există două tipuri de finanțare a întăririi/modernizării rețelelor de distribuție, cea prin tariful de distribuție, cu rata reglementată a profitului, și depinzând de recunoașterea costurilor de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), și finanțarea nerambursabilă, prin diferite programe, în special europene.

“Ne concentrăm pe finanțarea nerambursabilă pentru că nu afectează tarifele de distribuție. Vrem să accesăm sute de milioane de euro pentru întărirea rețelei”, a declarat Secoșan.

Șeful Delgaz Grid susține că în prezent situația în sectorul de distribuție este una “destul de proastă”

“Există întârzieri considerabile la conectarea unor producători mari de energie eoliană și fotovoltaică, în principal ca urmarea costurilor ridicate cu întărirea rețelei. În ceea ce-i privește pe prosumatori, în momentul în care sunt conectați la rețea nu toți reușesc să producă (la capacitate maximă - n.r.) din cauza rețelei, incapabile să preia producția suplimentară. Există și cazuri în care noii producători susțin ei întărirea de rețea, însă sumele sunt foarte mari, și influențează negativ profitabilitatea proiectelor”, a descris Secoșan situația din domeniu.

În ceea ce-i privește pe prosumatori, șeful Delgaz consideră că pentru ei “rețeaua funcționează ca o mare baterie gratuită. Prosumatorul produce când vrea, preia când vrea, și nici nu plătește tarif de distribuție. Astfel, ni se reduc veniturile, volumele distribuite, iar energia respectivă nu intră în circuitul comercial, deși în circuitul fizic intră. (Potrivit definiției legale -n.r.) Prosumatorul ar trebui să producă pentru autoconsum, deci nu ar trebui dispecerizabili, ci numai cei care produc peste nivelul consumului, dar aceștia nu mai sunt prosumatori”, crede Secoșan.

Acesta a mai precizat că soluția acestor probleme se rezumă la bani.

“Sursa noastă principală de finanțare este tariful de distribuție. Avem discuții cu ANRE pe această temă. Ponderea tarifelor de distribuție în prețul final nu este foarte mare, ar trebui să fie făcut ceva în acest sens”, crede șeful Delgaz Grid.

În zona de generare, calculele se fac altfel, prețurile mari din ultimii ani stimulând investițiile.

“În timp, odată cu intrarea în funcțiune a noilor capacități de producție, prețurile coboară din nou, este o evoluție ciclică. Acest lucru este valabil pentru orice sursă de energie vorbim, nu numai regenerabile, ci și centrale pe ciclu integrat, de exemplu. Integrarea lor (care necesită investiții ale distribuitorilor în întărirea rețelei - nr.r) ar conduce la reducerea prețului, în ultimul timp, în mai multe weekend-uri, la prânz am avut prețuri negative (pe PZU, piața operată de OPCOM -n.r.)”, a precizat Secoșan.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
energy forum
secoșan
delgaz grid
distribuție
investiții
rețele
tarif