Profitul Transelectrica s-a redus aproape la jumătate în primele 9 luni

Profitul Transelectrica s-a redus aproape la jumătate în primele 9 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 nov 2021

Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, controlat de stat prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), a raportat scăderea cu 47% a profitului net în primele 9 luni din 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 81 milioane lei, în pofida avansului cu 37% al veniturilor, la 2,282 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Costurile operaționale ale Transelectrica au crescut cu 57% în ianuarie-septembrie 2021, la 1,986 miliarde lei.

Biden a semnat legea care înăsprește restricțiile împotriva companiilor chineze Huawei și ZTE CITEȘTE ȘI Biden a semnat legea care înăsprește restricțiile împotriva companiilor chineze Huawei și ZTE

Cheltuielile de operare a sistemului de transport al energiei s-au majorat cu 49% (107 milioane lei), de la 218 la 325 milioane lei.

Consumul intern net de energie electrică al României a crescut cu 6% în primele 9 luni din 2021, la 43,4 TWh, acesta fiind superior producției nete de energie, care s-a majorat cu 8,2%, la 42,4 TWh.

Nou record de vânzări pentru Alibaba de Ziua Celibatarilor CITEȘTE ȘI Nou record de vânzări pentru Alibaba de Ziua Celibatarilor

Potrivit Transelectrica, în ianuarie-septembrie 2021, cheltuielile privind consumul propriu tehnologic al companiei au fost mai mari cu 63% (108,6 milioane lei) comparativ cu ianuarie-septembrie 2020, din mai multe cauze.

"Din cauza caracteristicilor sale, consumul propriu tehnologic (CPT) în rețeaua electrică de transport (RET) este puternic dependent de condițiile meteorologice, de structura producției și a consumului de energie electrică la nivel național, de repartizarea fluxurilor de energie electrică în rețeaua de transport internă și pe liniile de interconexiune cu sistemele electroenergetice vecine, valoarea sa fiind foarte puțin spre deloc controlabilă în condițiile unei piețe de energie regionale interconectate și cuplate; Consumul anului 2021, raportat la aceeași perioadă a anului trecut a fost mai mare cu circa 130 GWh (20%) față de perioada similară a anului 2020 fiind puternic influențat de pandemia Covid-19", se afirmă în raportul la 9 luni al companiei.

ULTIMA ORĂ Black Friday: 11 mari retaileri, între care Flanco, Elefant, Vivre, Waikiki, amendați de ANPC CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Black Friday: 11 mari retaileri, între care Flanco, Elefant, Vivre, Waikiki, amendați de ANPC

Sursa citată relevă că prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU a fost de peste două ori mai mai mare în perioada ianuarie – septembrie 2021 față de perioada similară a anului anterior, depășind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

"Imprevizibilitatea pieței s-a manifestat prin creșterea accentuată și rapidă a prețurilor, în contextul creșterii prețului certificatului de emisii de carbon, al unui nivel al capacităților de producere a energiei electrice insuficient pentru a înlocui producția bazată pe combustibili fosili, în special cea pe cărbune, în contextul liberalizării pieței, a lipsei concurenței producătorilor și a concurenței furnizorilor pentru cumpărarea de energie, pentru a-și putea îndeplini contractele cu numeroșii clienți ce au optat pentru piața liberă", mai spun cei de la Transelectrica.

eFactura a fost lansat pentru companii și autoritățile publice. În scurt timp va fi extins și pentru operațiunile comerciale exclusiv private CITEȘTE ȘI eFactura a fost lansat pentru companii și autoritățile publice. În scurt timp va fi extins și pentru operațiunile comerciale exclusiv private

Ei mai atrag atenția că aplicarea prețului unic de decontare pe piața de echilibrare începând cu data de 01.02.2021, precum și efectuarea decontării la intervalul de granularitate de 15 minute, au condus la creșteri ale prețului mediu al energiei achiziționate de pe piața de echilibrare de circa 40% față de perioada similară a anului precedent.

"Pentru întreaga perioadă analizată, costurile CPT aferente pieței de echilibrare au fost cu circa 60% mai mari decât în perioada similară a anului precedent. Ȋn prezent, tendința actuală a pieței pentru ziua următoare este de continuă creștere, înregistrând valori mult mai mari decât cele din anul 2020 (pentru luna septembrie, prețul mediu este de 661,71 lei/MWh, de aproape 3 ori mai mare decât valoarea din anul 2020 și de peste 2,3 ori mai mare decât valoarea din anul 2019, depășind valorile înregistrate în ultimii 7 ani pe această piață). Aceeași tendință se observă și la nivel european, ceea ce va avea un impact semnificativ în costurile înregistrate pentru acoperirea CPT, având în vedere că din data de 17 iunie 2021 s-a realizat cuplarea piețelor pentru ziua următoare din cadrul 4M MC (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și România) cu piața regională din Austria, Germania și Polonia", mai explică Transelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit transelectrica
costuri transelectrica
scumpire energie
consum propriu tehnologic