RAPORT Războiul din Ucraina a redus consumul de gaze în Europa

RAPORT Războiul din Ucraina a redus consumul de gaze în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2023

Criza ucraineană a marcat un punct de cotitură pentru consumul de gaze din Europa, care se așteaptă să scadă din nou în acest an, pe măsură ce locuințele și firmele adoptă măsuri de îmbunătățire a eficienței și pompe de căldură, potrivit organismului mondial de supraveghere a energiei, Agenția Internațională pentru Energie (AIE), scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie a constatat că economiile dezvoltate de pe continent și-au redus consumul de gaze cu 15% în 2022, după ce Rusia a întrerupt fluxurile după invazia sa. Gospodăriile și întreprinderile europene și-au redus cererea de gaze cu încă 9% în primele trei trimestre ale acestui an, ceea ce ar putea duce la o reducere constantă a cererii de gaze în anii următori, a precizat AIE.

Criza energetică s-a încheiat - Reuters CITEȘTE ȘI Criza energetică s-a încheiat - Reuters

Aceasta a constatat că aproximativ 40% din economiile realizate au fost rezultatul vremii blânde din iarna trecută, dar majoritatea au fost determinate de o creștere a cererii de pompe de căldură electrice și de îmbunătățirea eficienței, arată G4Media.ro.

AIE se așteaptă ca aceeași tendință să apară și în SUA, după ce administrația Biden a inclus îmbunătățiri ale eficienței energetice în pachetul de stimulare ecologică în valoare de 369 miliarde de dolari.

Se preconizează că locuințele și întreprinderile din SUA își vor reduce consumul de gaze cu aproximativ 1% pe an între 2022 și 2026, în ciuda accesului la rezerve interne ample, ca urmare a unor câștiguri mai bune în materie de eficiență și a implementării pompelor de căldură pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon cauzate de încălzirea cu gaz.

Economiile la energie salvează planeta

AIE a subliniat necesitatea unei mai bune eficiențe energetice dacă guvernele mondiale speră să își atingă obiectivele climatice cu câteva zile înainte de începerea summitului Cop28 privind clima din Emiratele Arabe Unite, care începe joi.

Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a declarat: „Ambițiile mondiale în materie de climă depind de capacitatea noastră de a face sistemul energetic global mult mai eficient. Dacă guvernele doresc să mențină la îndemână obiectivul de 1,5C, susținând în același timp securitatea energetică, este esențial să se dubleze progresele în materie de eficiență energetică în acest deceniu.

„Constatările acestui raport reprezintă un avertisment dur pentru liderii care se vor reuni în curând la conferința Cop28 privind clima de la Dubai, care vor trebui să se angajeze cu toții să ia măsuri mai ferme în materie de eficiență și să le pună în aplicare.”

România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin SGR. PET-urile vechi strânse pe balcon sau în cămară nu vor primi garanția de 50 de bani. Programul va porni la 30 noiembrie CITEȘTE ȘI România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin SGR. PET-urile vechi strânse pe balcon sau în cămară nu vor primi garanția de 50 de bani. Programul va porni la 30 noiembrie

Un sondaj realizat de YouGov pentru organizația caritabilă National Energy Action, care luptă împotriva sărăciei de combustibil, a constatat că 41% dintre clienții cu contoare de plată anticipată, adică echivalentul a aproximativ 2 milioane de gospodării, s-au trezit fără credit pe contorul lor de plată anticipată și în imposibilitatea de a avea acces la energie în ultimele trei luni.

De asemenea, sondajul a arătat că 43% dintre adulți au ales să se culce mai devreme pentru a se încălzi, 13% au folosit aparate precum cuptoarele pentru a-și încălzi locuințele, iar 23% au lăsat perdelele închise toată ziua sau au pus ziare la ferestre pentru a ține frigul afară.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
europa
razboi