Asociatul majoritar și administratorul special italian al GPSB Solaris 48 SRL, compania aflată în insolvență care deține parcul solar Livada din Satu Mare, cel mai mare de profil din România, cu putere instalată de 56 MW, nu permite accesul în incinta centralei fotovoltaice tehnicienilor noii firme de operare și mentenanță a acesteia, contractată de către administratorul judiciar român al GPSB Solaris 48 SRL cu aprobarea creditorilor coreeni, se afirmă într-un document al administratorului judiciar Ceres Insolv, analizat de Profit.ro.
Contractul GPSB Solaris cu fosta firmă care asigura operarea și mentenanța parcului solar Livada, Energia Prima O&M Est SRL, cu asociați și administratori de asemenea italieni, a fost denunțat anul trecut de către administratorul judiciar, fiind considerat "excesiv și unilateral oneros față de debitoare, îngreunând procesul de reorganizare judiciară" și având un preț în "disproporție vădită" față de alte oferte de pe piață.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În ceea ce privește contractul privind serviciile de operare și mententanță, menționăm faptul că, deși notificat cu privire la expirarea termenelor de preaviz și de faptul că a fost încheiat un contract cu noul operator, nu au fost restituite către beneficiar locația și centrala și nici livrate materialele utilizate și stocul minim de echipamente pentru centrală. Debitoarea, prin administrator special, a comunicat administratorului judiciar faptul că până la pronunțarea de către judecătorul sindic a unei hotărâri cu privire la legalitatea desemnării de către adunarea creditorilor a MGMENERGO Electro Systems SRL (controlată de un investitor spaniol – n.r.) ca operator pentru serviciile de operare și mentenanță, nu va fi permis accesul în incinta centralei decât reprezentanților operatorului actual, Energia Prima O&M East SRL", se menționează în documentul Ceres Insolv.
În plus, Energia Prima O&M East SRL a solicitat și plata celei mai recente facturi lunare aferente contractului denunțat, în valoare de 1,2 milioane euro, solicitare refuzată de administratorul judiciar.
În replică, Ceres Insolv a cerut în instanță ridicarea dreptului de administrare al GPSB Solaris. Administratorul special al firmei este un italian, totodată asociat majoritar, cu 79,75% din capital.
CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibridRestul de părți sociale la compania deținătoare a parcului solar Livada se află în posesia firmei Stargreen Consulting SRL, de asemenea cu asociați și administratori italieni. Stargreen Consulting figurează pe o listă de 44 de investitori străini în proiecte locale de producție de energie fotovoltaică, persoane fizice și juridice, majoritatea din Italia, care au reclamat statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington pentru mai multe modificări legislative care au avut ca rezultat reducerea subvențiilor acordate energiei regenerabile.
CITEȘTE ȘI Zeci de români blocați pe un aeroport din Mexic de 3 zile, după ce autoritățile le-au luat actele și telefoaneleReducerea s-a numărat și printre principalele cauze de intrare în insolvență a GPSB Solaris 48 SRL. "Expunem în sinteză principalii factori care au determinat erodarea indicatorilor financiari ai debitoarei, conducând la insolvența acesteia, prin raportare la modificările legislative intervenite (...): lichiditatea scăzută a pieței certificatelor verzi, instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea legii, începând cu anul 2014 marii consumatori finali (Alum Tulcea, Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Azomureș) au fost scutiți de la plata certificatelor verzi, fapt ce a condus la un surplus al ofertelor de vânzare a certificatelor verzi, raportat la un număr foarte scăzut al ofertelor de cumpărare, interzicerea prelungirii/încheierii contractelor bilaterale negociate direct, ceea ce a limitat în mod semnificativ posibilitățile de tranzacționare în mod liber a energiei, de negociere bilaterală a unor contracte pe termen mediu/lung avantajoase, amânarea temporară de la tranzacționare a două certificate verzi (din 6 cuvenite – n.r.) pentru centrale electrice solare (...)", se afirmă în raportul administratorului judiciar privind cauzele insolvenței companiei.
Parcul solar Livada, care se întinde pe o suprafață de 135 de hectare, a fost inaugurat în 2013, moment în care era al doilea cel mai mare din Europa dintre cele construite pe uscat și al șaptelea la nivel mondial.
CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?Centrala a fost ridicată cu bani proveniți pe credit de la 3 firme din Coreea de Sud (Best Blue, Best Red și Best Purple), vehicule investiționale ale diviziei de brokeraj a băncii coreene NongHyup (NH) Bank. Banca este deținută de Federația Națională a Cooperativelor Agricole, una dintre cele mai mari și mai influente organizații din Coreea de Sud, din care fac parte peste 2 milioane de fermieri, asociați în mai mult de 3.000 de cooperative. Federația deține active de peste 340 miliarde dolari și are aproape 9.000 de angajați, fiind proprietară pe mai multe corporații, din domeniul agricol și nu numai.
CITEȘTE ȘI Micii investitori de pe Reddit par să piardă din avânt: GameStop și AMC Entertainment înregistrează scăderi de două cifrePentru garantarea finanțării, coreenii au pus gaj pe toate activele GPSB Solaris 48 SRL, constând în principal în instalațiile și componentele centralei solare, dar și pe conturi bancare. Ulterior, grupul de firme coreene Best a obținut, în primăvara anului trecut, în instanță o decizie de executare silită a GPSB Solaris 48 SRL, pentru o sumă totală echivalentă a peste 435 milioane lei (finanțarea fiind denominată în woni sud-coreeni).
Proprietarii italieni ai parcului solar au contestat executarea silită, iar în timp ce se judeca contestația, în aprilie 2020, firma lor și-a cerut insolvența, admisă de Tribunalul Ilfov în iunie, astfel că executarea silită a fost stopată. Finanțatorii coreeni figurează în tabelul preliminar al creditorilor GPSB Solaris 48 SRL cu creanțe garantate ce însumează 770 milioane lei, de altfel singurele acceptate de administratorul judiciar la masa credală.
Pe de altă parte, la masa credală a deținătorului parcului solar Livada s-au înscris și trei firme controlate de grupul de investitori italieni proprietari ai parcului, cu creanțe în sumă totală de aproape 846 milioane lei. Cea mai mare este cea solicitată de Amaranto Investments Est SRL, în sumă de peste 762 milioane lei, urmată de cea a Energia Prima Rinnovabile Est SRL (68,5 milioane lei) și de cea a acționarului minoritar al operatorului parcului, aflat pe lista celor care au reclamat recent România la ICSID – Stargreen Consulting (15,14 milioane lei). Toate au fost respinse de către administratorul judiciar al GPSB Solaris 48 SRL.
Potrivit celor mai recente date publice disponibile, GPSB Solaris 48 SRL a raportat în perioada 2013-2018 pierderi însumate de 145 milioane lei, consemnând profit în 2019, cifrat la 5,8 milioane lei, la venituri de 70,95 milioane lei.