Reactorul 2 de la Cernavodă a revenit la putere nominală

Reactorul 2 de la Cernavodă a revenit la putere nominală
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2018

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat că Unitatea 2 a revenit la putere nominală luni dimineața, după ce reducerea acesteia a fost cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensat, din partea clasică a centralei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă a fost conectată la Sistemul Energetic Național și a funcționat la o putere de aproximativ 300 MW”, informează compania.

Oficialii societății spun că aceste manevre operaționale sunt normale și fac parte din activitatea operațională, scrie News.ro.

”Reducerile de putere nu au niciun impact asupra securitatii nucleare sau operării reactorului, întrucât acesta rămâne conectat la Sistemul Energetic Național (SEN) și funcționează normal, cu îndeplinirea tuturor funcțiilor de securitate nucleară”, adaugă reprezentanții Nuclearelectrica.

Mark Zuckerberg își cere scuze în ziarele britanice pentru scurgerea de date, în urma scandalului Cambridge Analytica CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg își cere scuze în ziarele britanice pentru scurgerea de date, în urma scandalului Cambridge Analytica

Ei subliniază că reducerea de putere a Unității 2 și lucrările de remediere nu au avut impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurător, acestea fiind realizate în funcție de specificațiile și procedurile centralei.

Compania a anunțat duminică seara că puterea Unității 2 a centralei va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW), după ce în urmă cu câteva ore societatea a informat că a oprit controlat Unitatea 1 din cauza unei defecțiuni.

De asemenea, reactorul 1 a fost oprit.

”Nuclearelectrica anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost oprită controlat în dimineața zilei de 25 martie 2018, ora 09:20. Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost determinată de apariția unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acționarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate”, se arată într-un alt comunicat.

Specialiștii centralei analizează cauza, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate, potrivit companiei.

Nuclearelectrica a raportat pentru anul trecut un profit net de 303 milioane lei, mai mare cu 172% față de anul anterior.

Veniturile din exploatare au urcat cu 15% anul trecut, la 1,93 miliarde lei.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.

Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.

viewscnt
Afla mai multe despre
cernavoda
nuclearelectrica