Reducere cu 60% a profitului Transgaz la jumătatea anului

Reducere cu 60% a profitului Transgaz la jumătatea anului
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 aug 2023

Operatorul de transport gaze Transgaz, care a acordat în luna mai acțiuni gratuite acționarilor existenți, raportează pentru prima jumătate a acestui an o reducere a profitului net cu 60% comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a diminuării veniturilor financiare, care în 2022 au avut un efect pozitiv de bază rezultat al reducerii capitalului social al Eurotransgaz, societatea subsidiară a Transgaz în Republica Moldova, cu 13,15 milioane Euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În pofida reducerii cantității de gaze transportate de la 70,7 TWh la 69,2 TWh, veniturile operaționale ale companiei s-au majorat cu 7,5%, ca și cheltuielile operaționale de altfel.

Transgaz Mediaș (TGN) a realizat, în primul trimestru, venituri din activitatea de exploatare de 757 milioane lei, în creștere cu7,5% de 704 milioane lei din perioada similară a anului trecut. În același interval de raportare, cheltuielile de exploatare înainte de activitatea de echilibrare au urcat tot cu 7,5%, de la 667 la 717 milioane lei.

Diferența dintre profitabilitatea din prima jumătate a anului trecut și cea din perioada ianuarie-iunie a acestui an este dată de evoluția veniturilor financiare.

ULTIMA ORĂ Statul român a câștigat definitiv arbitrajul de la Washington cu Alpiq, fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica, cu miză de aproape jumătate de miliard de dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român a câștigat definitiv arbitrajul de la Washington cu Alpiq, fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica, cu miză de aproape jumătate de miliard de dolari

"Veniturile financiare au avut o o influență negativă de 152 milioane lei. În trimestrul I 2022 Transgaz a înregistrat venituri din participații urmare reducerii capitalului social al Eurotransgaz cu 13,15 milioane Euro", explică operatorul sistemului de transport gaze.

Pe partea de cheltuieli financiare, compania precizează că "în semestrul I 2023 au crescut cheltuielile cu dobânda, în principal urmare finalizării proiectelor de investiții, pe perioada implementării acestora dobânda fiind capitalizată".

Așa se face că raportat la "realizările la 30 iunie 2022, profitul brut realizat la 30 iunie 2023 este mai mic cu 56%, respectiv cu 128.631 mii lei".

Profitul net la jumătatea acestui an s-a ridicat la 78 milioane de lei, în scădere cu aproape 69% față de cel de 185 milioane lei, raportat la jumătatea anului trecut.

Transgaz s-a listat la cota Bursei de Valori București după o ofertă publică primară derulată în decembrie 2007 și, la ultimul preț de 17,72 lei/acțiune, capitalizarea de piață a societății este de 3,36 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
bvb
bursa
profit
eurotransgaz