Relaxarea supraimpozitării și ″semi-reglementării″ din energie, anulată în pofida protestelor ″regenerabililor″

Relaxarea supraimpozitării și ″semi-reglementării″ din energie, anulată în pofida protestelor ″regenerabililor″
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2023

Parlamentul a anulat, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, mai multe modificări la legislația energiei aprobate anterior tot de Legislativ, în luna mai, modificări ce vizau relaxarea supraimpozitării în domeniu și a ″semi-reglementării″ pieței angro de electricitate, prin mecanismul de achiziție centralizată de la producători la preț fix de 450 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anularea modificărilor a fost avizată acum prin promulgarea legii de către președinte.

Valoarea estimată pentru piața de media din România - spre 700 milioane euro. Digitalul își păstrează rolul de locomotivă pentru întreaga industrie media CITEȘTE ȘI Valoarea estimată pentru piața de media din România - spre 700 milioane euro. Digitalul își păstrează rolul de locomotivă pentru întreaga industrie media

Cea mai importantă modificare anulată este cea prin care, la stabilirea bazei de impunere pentru supraimpozitarea veniturilor prin așa-numita contribuție la Fondul de Tranziție Energetică, li se permitea producătorilor să își deducă integral cheltuielile cu energia achiziționată din piețe și cu dezechilibrele. Astfel, cheltuielile cu cumpărarea de energie nu se mai deduc deloc, iar cele cu dezechilibrele – doar în proporție de cel mult 5% din valoarea curentului electric cu livrare fizică din producția proprie, așa cum prevedea dealtfel forma inițială a legislației supraimpozitării.

În cazul producătorilor de energie din surse regenerabile, dacă se supraimpozitează veniturile fără a se ține cont de cheltuieli, producătorii vor intra automat pe pierdere. Am atras atenția anterior că orice formulă de supraimpozitare trebuie să țină cont de caracterul volatil al producției din surse regenerabile, care, prin definiție, nu poate produce aceeași cantitate în mod constant. Formulele de supraimpozitare trebuie să se aplice pe venitul net realizat în urma deducerii cheltuielilor necesare pentru achiziția de energie pentru profilare și cheltuielile pentru dezechilibrele înregistrate. Altfel, discutăm despre supraimpozitarea pierderii″, au avertizat anterior organizațiile profesionale ale producătorilor de energie regenerabilă.

Fostul deputat Dumitru Puzdrea, găsit mort în casă CITEȘTE ȘI Fostul deputat Dumitru Puzdrea, găsit mort în casă

Parlamentarii din comisiile de specialitate care au dezbătut solicitarea de reexaminare a președintelui Iohannis au fost însă de părere că, dat fiind că supraimpozitarea se aplică doar pentru energia livrată de producători din producția proprie, nu este necesară deducerea cheltuielilor cu electricitatea achiziționată.

(…) conduce la posibilitatea producătorului de a vinde aceeași cantitate de energie electrică de două ori, o dată din producția proprie și a doua oară din achiziții. Ca urmare, se va plăti o taxă de solidaritate diminuată, pentru că baza de impozitare se va reduce cu costurile cu achizițiile. (…) Deducerea integrală a cheltuielilor cu dezechilibrele de către producătorii de energie din surse regenerabile nu are logică economică. Acest fapt ar permite acestora să vândă energia electrică fără să o producă și fără să o achiziționeze sau fără să o contracteze la vânzare în prealabil, dezechilibrând astfel sistemul de transport și obligând operatorul de transport și sistem (Transelectrica – n.r.) să achiziționeze energia electrică de echilibrare. Practic, acest fapt semnifică exonerarea acestei categorii de producători de la asumarea responsabilității echilibrării, ceea ce contravine legislației europene și naționale″, se arată în justificarea de către comisiile parlamentare a anulării modificării.

CONFIRMARE Deficit bugetar de 37 miliarde de lei la cinci luni, după ce doar în luna mai veniturile au fost sub cheltuieli cu aproape 10 miliarde de lei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Deficit bugetar de 37 miliarde de lei la cinci luni, după ce doar în luna mai veniturile au fost sub cheltuieli cu aproape 10 miliarde de lei

În plus, Parlamentul a anulat scutirea de supraimpozitare a entităților nerezidente implicate în contracte de hedging pentru tranzacții angro cu energie din România, precum și a producătorilor care furnizează servicii de echilibrare cu unități de generare cu putere instalată mai mică de 10 MW.

În privința mecanismului obligatoriu de achiziție centralizată la preț fix de 450 lei/MWh, Legislativul a eliminat exceptarea așa-numiților ″autoproducători″, considerând că ″termenul (<autoproducător> - n.r.) este ambiguu, nu este definit în legislație și va duce la diminuarea energiei disponibile prin mecanismul de achiziție centralizată″.

UBS Group dă afară mai mult de jumătate din angajații Credit Suisse CITEȘTE ȘI UBS Group dă afară mai mult de jumătate din angajații Credit Suisse

A fost eliminată și prevederea potrivit căreia, ″În cazul în care, ulterior sesiunilor de licitații organizate de catre OPCOM, există energie disponibilă care nu a fost tranzacționată prin intermediul mecanismului unic de achiziție (MACEE), aceasta poate fi vândută de producători atât pe piețele centralizate, cât și prin intermediul unor contracte bilaterale direct negociate″. Norma, care viza în primul rând Hidroelectrica, a fost scoasă din legislație în pofida opoziției Ministerului Energiei și OPCOM.

De asemenea, producătorii obligați să vândă prin MACEE nu vor mai putea să scadă din energia electrică disponibilă la vânzare prin mecanismul centralizat cantitățile necesare alimentării locurilor de consum proprii.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare energie
reglementare piata angro energie
preț reglementat energie