Reuters: Hidroelectrica poate obține peste 1 miliard de euro prin listarea la BVB

Reuters: Hidroelectrica poate obține peste 1 miliard de euro prin listarea la BVB
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2023

Hidroelectrica ar putea atrage fonduri de peste 1 miliard de euro din vânzarea de acțiuni pe bursa de la București, în ceea ce se prefigurează a fi una dintre cele mai mari oferte publice inițiale din Europa în acest an, potrivit surselor Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Soluții pentru dezghețarea piețelor financiare, dezvoltarea bursei, a emitenților și instrumentelor disponibile vor fi dezbătute la Profit Piața de Capital.forum. Evenimentul, programat pe 13 iunie, de la ora 10.00, este organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, al Băncii Transilvania și al ING Bank România, urmând a fi transmis live pe Profit News TV.

Listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, prin vânzarea parțială sau integrală a deținerii minoritare de 20% din capital a Fondului Proprietatea, este așteptată în luna iulie, a anunțat compania marți.

Anterior, Bloomberg a relatat, citând surse, că Hidroelectrica se uită spre fondurile de pensii din România, cu active de 22 de miliarde de dolari, pentru a strânge 2 miliarde de euro sau chiar mai mult în cadrul ofertei publice de acțiuni.

GRAFICE PREMIERĂ România exportă 18% din producția internă și nu importă niciun mc de gaze în urma intrării în revizie a Turk Stream CITEȘTE ȘI GRAFICE PREMIERĂ România exportă 18% din producția internă și nu importă niciun mc de gaze în urma intrării în revizie a Turk Stream

Potrivit surselor menționate, compania se gândește să ofere un randament de 10% până la 12% pentru a atrage cumpărătorii.

Statul român controlează 80% din capitalul Hidroelectrica, prin Ministerul Energiei.

La finele anului trecut, adunarea generală extraordinară a acționarilor Fondului Proprietatea a hotărât ca vânzarea deținerii fondului  la Hidroelectrica să se facă prin listarea acțiunilor companiei exclusiv la Bursa de Valori București (BVB).

Hotărârea a fost luată la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, care deține 5,78% din acțiunile Fondului Proprietatea.

Conducerea FP propusese ca Hidroelectrica să fie listată și la BVB și pe o bursă străină, neexcluzând nici scenariul vânzării directe a deținerii la producătorul hidro, însă propunerea sa a fost respinsă de acționari.

Potrivit celor mai recente date oficiale, investitorii instituționali români dețin ca acționari peste 40% din drepturile de vot la Fondul Proprietatea, iar acționarii persoane fizice române – aproape 23%.

Cel mai mare acționar individual este fondul de pensii administrat privat (pilonul II) al NN (fostul ING), cu 10,89% din capitalul Fondului Proprietatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica ipo
listare bursa hidroelectrica