Rezultatul financiar al Shell s-a prăbușit la minimul ultimelor două decenii din cauza pandemiei. Compania majorează totuși dividendele

Rezultatul financiar al Shell s-a prăbușit la minimul ultimelor două decenii din cauza pandemiei. Compania majorează totuși dividendele
scris 4 feb 2021

Gigantul anglo-olandez Royal Dutch Shell a raportat, pentru 2020, o scădere de 71% a profitului ajustat, în condițiile în care restricțiile impuse de autorități ca răspuns la pandemia de Covid-19 au lovit puternic companiile din domeniul petrolului și gazelor.

Astfel, profitul net ajustat al companiei a fost, anul trecut, de 4,85 miliarde de dolari, comparativ cu 16,5 miliarde de dolari în 2019. Analiștii chestionați de Refinitiv anticipau un profit net de 5,15 miliarde de dolari, astfel că rezultatul a fost ușor sub estimări.

Potrivit Reuters, rezultatul este cel mai slab din ultimele două decenii.

Rezultatul atribuibil acționarilor Shell a scăzut cu 237%, la o pierdere de 21,7 miliarde de dolari (comparativ cu un profit de 15,8 miliarde de dolari în 2019).

Totuși,  Shell a anunțat că plănuiește creșterea dividendelor în primul trimestru din acest an, a doua majorare ușoară după tăierea cu două treimi a dividendelor anunțată în primăvară. 

FOTO Enel a numit o româncă la conducerea distribuției de energie din țară CITEȘTE ȘI FOTO Enel a numit o româncă la conducerea distribuției de energie din țară

Dividendul pentru primul trimestru va fi majorat cu 4%, la 0,1735 dolari/acțiune, decizie menită, probabil, să insufle încredere investitorilor. 

În primăvară, Shell a redus dividendele pentru prima oară de la cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul pendemiei de Covid-19.

Deși rezultatele Shell s-au prăbușit considerabil, acestea au fost superioare celor raportate de rivalii Exxon sau BP. Exxon a anunțat o pierdere de 22,4 miliarde de dolari, primul rezultat negativ în calitate de companie publică. BP a raportat prima pierdere din ultimul deceniu.

În septembrie, va desființa până la 9.000 de locuri de muncă până în 2022, în contextul planului de reducere a costurilor anuale cu circa 2,5 miliarde de dolari.

Luna trecută, Shell a anunțat că va începe operațiuni directe de transport comercial rutier în România, printr-o nouă entitate, Shell România, care va prelua treptat activitatea de la agentul local, începând cu luna aprilie.

viewscnt
Afla mai multe despre
shell
dividende shell
coronavirus
preturi petrol
royal dutch shell
exxon
bp
rezultate shell
shell 2020