ULTIMA ORĂ Profitul OMV Petrom a scăzut cu 64%, dar compania propune păstrarea dividendului

ULTIMA ORĂ Profitul OMV Petrom a scăzut cu 64%, dar compania propune păstrarea dividendului
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 feb 2021

Profitul net al OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, controlat de austriecii de la OMV, a scăzut cu 64% anul trecut, de la 3,635 miliarde lei la 1,291 miliarde lei, în  principal din cauza reducerii prețurilor de vânzare la țiței și gaze naturale, însă conducerea companiei propune acționarilor distribuirea de dividende brute în valoare de 0,031 lei/acțiune, la același nivel cu cele acordate în 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

"Pe baza rezultatelor preliminare pentru anul financiar încheiat la 31 decembrie 2020, directoratul OMV Petrom SA propune un dividend în valoare brută de 0,031 lei/acțiune pentru anul financiar 2020, la același nivel cu cel din 2019", a transmis compania.

Dividendul raportat este echivalent cu o rată de distribuire a profitului de 136%, ceea ce înseamnă că se va apela și la rezervele de anii trecuți, a precidat directorul financiar al companiei, Alina Popa.

Valoarea vânzărilor consolidate ale OMV Petrom a fost de 19,717 miliarde lei în 2020, cu 23% mai mică comparativ cu 2019, ca urmare a evoluției negative a prețurilor de piață ale mărfurilor și volumelor mai mici ale vânzărilor de produse petroliere si electricitate.

DOCUMENT Ministerul Educației a elaborat proiectul de ordin cu măsurile pentru redeschiderea școlilor - Distanță de 1 metru între elevi în clase sau amplasare optimă a băncilor, masca va fi purtată permanent, copiii vor fi supravegheați în pauze CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Educației a elaborat proiectul de ordin cu măsurile pentru redeschiderea școlilor - Distanță de 1 metru între elevi în clase sau amplasare optimă a băncilor, masca va fi purtată permanent, copiii vor fi supravegheați în pauze

Scăderea profitului s-a datorat și unor elemente speciale ce cuprind cheltuieli nete de 425 milioane lei, în principal aferente ajustărilor nete de depreciere inregistrate in T3 2020 în Upstream, în valoare de 918 milioane lei înainte de impozitare, ca urmare a actualizării estimărilor de preț, în principal la țiței, și a reversării integrale a ajustărilor de depreciere aferente centralei electrice cu ciclu combinat de la Brazi în valoare de 519 milioane lei înainte de impozitare, urmare a revizuirii estimărilor de preț pe termen lung pentru energie electrică și certificate CO2.

"Pierderile din deținerea stocurilor au fost în sumă de 396 milioane lei în 2020, în principal ca urmare a scăderii abrupte a prețului țițeiului", se mai arată în raportul preliminar pe anul trecut al OMV Petrom.

Investițiile OMV Petrom au scăzut cu 24% anul trecut, la 3,206 miliarde lei, cea mai mare sumă fiind investită în producția de petrol și gaze, respectiv 2,382 miliarde lei, față de 3,269 miliarde lei în 2019.

INFOGRAFICE Daimler urmează să se separe în două companii diferite, Mercedes-Benz și Daimler. Divizia de camioane va fi listată la bursă CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Daimler urmează să se separe în două companii diferite, Mercedes-Benz și Daimler. Divizia de camioane va fi listată la bursă

Producția de hidrocarburi la nivelul grupului OMV Petrom a scăzut cu 4,5%, în 2020 la 52,98 milioane barili echivalent petrol (bep).

"În România, producția de hidrocarburi a fost de 50,51 milioane bep sau 138,0 mii bep/zi (2019: 52,97 milioane bep sau 145,1 mii bep/zi). Producția de țiței și condensat în România a scăzut cu 3%, la 23,38 milioane bbl. Producția de gaze naturale în România a scăzut cu 6,2%, la 27,13 milioane bep, fiind influențată de declinul natural al principalelor zăcăminte de gaze (Totea Deep și Lebăda Est), de efectul nerecurent al lucrărilor de suprafață în zona Totea-Hurezani și de lucrările de mentenanță, aspecte parțial contrabalansate de contribuția sondei 4461 Totea Sud", se menționează în raportul OMV Petrom.

Pe de altă parte, în ultimul trimestru al anului trecut, producția de hidrocarburi a scăzut cu 7,6%, în principal din cauza declinului abrupt al aceleiași sonde 4461 Totea Sud și a lucrărilor de mentenanță planificate.

Bulgaria interzice avioanelor militare românești și din alte state NATO să deschidă focul asupra celor rusești în spațiul ei aerian CITEȘTE ȘI Bulgaria interzice avioanelor militare românești și din alte state NATO să deschidă focul asupra celor rusești în spațiul ei aerian

Volumul vânzărilor de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 3%, din cauza reducerii vânzărilor în România, parțial contrabalansate de reducerea consumului intern, dar și de măsurile de optimizare a stocurilor.

Marja de rafinare a OMV Petrom a scăzut de la 2,89 la 1,79 dolari/bbl, iar rata de utilizare a rafinăriei Brazi – de la 97% la 92%, reflectând oprirea planificată de două săptămâni din luna iulie 2020 și cererea redusă ca urmare a restricțiilor de călătorie.

Vânzările totale de produse rafinate au fost cu 9% mai mici față de 2019, iar cele cu amănuntul s-au redus cu 8%, ca urmare a traficului diminuat din timpul pandemiei de coronavirus. Volumul vânzărilor totale de produse rafinate exceptând vânzările cu amănuntul a scăzut cu 9% față de anul anterior, ca rezultat al cererii scăzute în contextul pandemiei și declinului accentuat din activitatea de aviație.

Cîțu: Sporurile din sistemul public vor fi legate de performanță. Să scrii la computer nu e condiție vătămătoare CITEȘTE ȘI Cîțu: Sporurile din sistemul public vor fi legate de performanță. Să scrii la computer nu e condiție vătămătoare

"Activitatea de gaze naturale a demonstrat o reziliență foarte bună a portofoliului de clienți finali. Rezultatul reflectă de asemenea și efectul nerecurent al unei compensări înregistrate în T2 20 pentru costurile mai mari inregistrate în 2019 aferente vânzărilor de electricitate pe piața reglementată. Conform estimărilor OMV Petrom, cererea națională de gaze naturale a crescut cu aproximativ 5% față de anul anterior. Volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au atins nivelul record de 57 TWh, cu 4% mai mari față de 2019, pe baza vânzărilor en-gros mai mari în prima jumătate a anului, datorită tranzacțiilor încheiate în scopul îndeplinirii obligațiilor pentru piața reglementată și pentru piața centralizată de gaze naturale", se menționează în raport.

Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul național de electricitate a fost cu 4% mai mic comparativ cu 2019, în timp ce producția națională a scăzut cu 6%, România fiind importator net de electricitate pe tot parcursul anului 2020.

În aceste condiții, centrala electrică Brazi a avut o producție netă de electricitate de 4,15 TWh, față de 3,38 TWh în 2019, reprezentând 7% din producția de energie electrică a României, susținută de marje pozitive. Centrala electrica a avut și o contribuție importantă pe piața de echilibrare și a serviciilor de sistem, se mai afirmă în documentul OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom profit
omv petrom dividende