Rosneft a depășit Gazprom, devenind cea mai valoroasă companie din Rusia

Rosneft a depășit Gazprom, devenind cea mai valoroasă companie din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2016

Rosneft OJSC a devenit cea mai valoroasă companie din Rusia, deoarece capitalizarea sa de piață a depășit-o pe cea a Gazprom PJSC, pentru prima dată de când se tranzacționează acțiunile lor la bursă, respectiv 2006, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile Rosneft au urcat luni la prânz cu 4,8% la Bursa de la Londra, majorând capitalizarea de piață a celui mai mare producător rus de țiței la 52 miliarde de dolari. Titlurile Gazprom au urcat cu 0,3%, majorând capitalizarea de piață a celui mai mare producător mondial de gaze naturale la 51 miliarde de dolari.

În 2008, decalajul între valoarea de piață a Gazprom și cea a Rosneft era de peste 250 de miliarde de dolari. Rosneft a redus diferența prin achiziții masive, în timp ce Gazprom se confruntă cu majorarea concurenței pe piața internă, inclusiv de la Rosneft, și cel mai redus preț al gazelor naturale din ultimul deceniu înregistrat în Europa.

Rosneft și-a majorat fluxul de numerar disponibil și va înregistra rezultate și mai bune după redresarea prețului la țiței, în timp ce fluxul de numerar disponibil al Gazprom este în scădere și este puțin probabil ca tendința să se inverseze curând, a apreciat analistul Ildar Davletshin, de la Renaissance Capital.

NIS Petrol anunță reluarea prospecțiunilor în perimetrul Priam din județul Timiș CITEȘTE ȘI NIS Petrol anunță reluarea prospecțiunilor în perimetrul Priam din județul Timiș

Gazprom încă depășește Rosneft în privința producției. Rezervele sale de gaze naturale și țiței se ridică la echivalentul a circa opt milioane de barili pe zi, în timp ce Rosneft pompează în jur de cinci milioane de barili pe zi.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
rosneft
gazprom