RCS&RDS a dat în judecată ANRE, Guvernul, două ministere, Enel și Electrica după ce i s-a refuzat licența de distribuitor de energie

RCS&RDS a dat în judecată ANRE, Guvernul, două ministere, Enel și Electrica după ce i s-a refuzat licența de distribuitor de energie
scris 11 apr 2016

Firmele Delalina SRL și Foto Distribuție SRL, din grupul RCS&RDS, au dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Guvernul României, ministerele Energiei și Economiei, trei filiale de distribuție ale Enel, precum și Electrica Distribuție Transilvania Nord, după ce le-au fost respinse cererile de acordare de licențe de distribuitori de energie electrică.

Cele două subsidiare ale RCS&RDS au cerut, în contencios administrativ, anularea Ordinului ANRE nr. 73/2014 privind aprobarea condițiilor generale asociate licențelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Dosarul a fost înregistrat pe 7 aprilie pe rolul Curții de Apel București.

Ordinul ANRE contestat de RCS&RDS prevede că firmele care au contracte de concesiune a serviciului de distribuție a energiei în diferite regiuni ale țării, cum ar fi sucursalele Enel și Electrica, au dreptul să refuze ca alte companii să presteze în respectivele regiuni servicii de distribuție a energiei electrice prin rețele de distribuție proprii, invocând dreptul exclusiv de a presta respectivul serviciu în acele regiuni, dobândit prin contractele de concesiune.

România a pierdut în primele două luni 16.000 locuitori din cauza declinului demografic CITEȘTE ȘI România a pierdut în primele două luni 16.000 locuitori din cauza declinului demografic

ANRE a respins, la jumătatea lunii trecute, solicitările de acordare de licențe de distribuție a energiei electrice depuse de Delalina SRL și Foto Distribuție SRL, motivând că cele două firme nu îndeplinesc condițiile legale pentru a primi licențele.

"În baza prevederilor art. 5, alin (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, Comitetul de reglementare al ANRE a hotărât respingerea solicitării societăților Delalina SRL și Foto Distribuție SRL de acordare a licenței pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Comitetul de reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice (Regulament), aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, având în vedere neîndeplinirea de către societatea Delalina SRL a condițiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) și art. 29 alin. (1) lit. b) și c) din Regulament și, respectiv, de către societatea Foto Distribuție SRL a condițiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. i) și la art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament", se arăta într-un comunicat al ANRE.

Instituția sublinia că, în aceste condiții, respingerea solicitărilor era singura decizie permisă de lege.

"În mod consecvent cu respectarea principiilor și dispozițiilor legislației primare și prevederilor contractelor de concesiune încheiate de statul român, ANRE apreciază că a luat singura decizie permisă de cadrul legislativ în vigoare", preciza Autoritatea.

Regulamentul invocat de ANRE, art. 23, alin. (2), lit. i), arată că agentul comercial care solicită licență de distribuție trebuie să aibă acceptul operatorului de distribuție concesionar din acea zonă, în cazul în care solicitantul care intenționează să presteze serviciul de distribuție a energiei electrice utilizând rețelele electrice de distribuție proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuție. În regiunile vizate de cele 2 firme din grupul RCS&RDS, operatori de distribuție concesionari sunt Enel Banat, Enel Muntenia, Enel Dobrogea și Electrica Distribuție Transilvania Nord. 

Consumul de energie electrică a crescut cu 5,8% în primele două luni, susținut de cererea companiilor CITEȘTE ȘI Consumul de energie electrică a crescut cu 5,8% în primele două luni, susținut de cererea companiilor

Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfășurare proiecte de dezvoltare a unor rețele de distribuție a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licențele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timișoara. Conform companiei, ANRE nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuție care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă, pe bază de contracte de concesiune.

Compania mai preciza că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preț pentru consumatori vor fi substanțiale, întrucât va oferi un tarif de distribuție prin intermediul rețelelor sale de 120 lei/MWh față de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.

RCS&RDS este un operator de telecomunicații, furnizând servicii în România, Ungaria, Spania și Italia. Compania deține mai multe canale de televiziune.

Tot în martie, înainte de decizia privind respingerea cererilor de licențe de distribuție pentru firmele din grupul RCS&RDS, președintele ANRE, Niculae Havrileț, declara că acele companii care au concesionat serviciul de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale trebuie să scoată la licitație activitatea de operare a rețelei.

"Concesionarii sistemelor de distribuție au luat această activitate prin metoda privatizării. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a rețelei s-au făcut externalizări către firmele afiliate, însă până acum fără licitație", a arătat Havrileț, în cadrul unui seminar pe teme energetice.

FOTO Dubai construiește un nou \ CITEȘTE ȘI FOTO Dubai construiește un nou "zgârie nori", care va depăși cea mai înaltă clădire din lume

Potrivit acestuia, companiile puteau externaliza aceste activități fără licitație în baza unei ordonanțe de urgență care a fost modificată între timp, iar ANRE a câștigat o serie de procese cu companiile de distribuție pe această temă. În urma proceselor, companiile trebuie să scoată la licitație orice contract.

"Toate contractele pe care companiile de distribuție le încredințau până acum afiliaților trebuie scoase la licitație, astfel că oricine poate participa. Nu vom mai recunoaște în tarife investițiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice - n.r.)", a completat Havrileț.

La rândul său, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a precizat că se lucrează în prezent la modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012, pentru a cuprinde această prevedere.

"Această modificare este net în avantajul consumatorilor și a sistemului. Astăzi, distribuitorii nu au simțit nevoia să fie revoluționari în acest domeniu, fiind în situație de monopol", a precizat Iancu, prezent la același eveniment.

El a mai spus că a primit propuneri de la ministerul de resort pe partea de energie electrică pentru aceste modificări și le așteaptă pe cele din sectorul gazelor naturale.

INFOGRAFIC Numărul cazurilor de faliment a explodat anul trecut, cele mai multe sunt în București CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Numărul cazurilor de faliment a explodat anul trecut, cele mai multe sunt în București

La rândul său, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a arătat că operatorii rețelelor de distribuție nu exclud ideea de a avea concurență pe același segment, însă, momentan, nu există o legislație care să reglementeze acest aspect.

"Operatorii sunt deschiși la concurență, iar concurența în orice domeniu este binevenită, întrucât este în beneficiul consumatorilor. Atâta vreme cât vor exista reguli clare, aceasta este o formă de concurență salutară. Însă, nu există deocamdată o legislație în acest sens", a mai spus ea.

Însă, în octombrie anul trecut, într-un răspuns remis Profit.ro, ANRE a susținut că existența unui singur operator de distribuție de energie electrică într-o anumită zonă geografică este impusă de către normele europene, transpuse în legislația primară românească, pe care ANRE nu are competența de a o modifica prin ordine ale sale.

RCS&RDS s-a autorizat la ANRE ca furnizor de energie electrică în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piața de energie OPCOM. Compania deține și mai multe parcuri fotovoltaice.

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs&rds
enel
enel distributie
electrica
electrica distributie transilvania nord
distributie energie electrica
tarife distributie energie electrica